JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH-försök ger hopp om 100 Gbit Ethernet
Ett EU-projekt lett av KTH har lyckats få upp datatakten i en optisk fiber till 112 Gbit/s. Tekniken som använts ska nu kommersialiseras för användning i uppbyggnaden av 100 Gbit Ethernet, som kräver just 112 Gbit/s när felrättande kod inkluderas. Det kan bli bingo för svenska Syntune vars lasrar ingår i sändardelen.
– Vi har nu utvecklat en lösning som innebär att man kan öka hastigheten i fiberoptiska nät tiofalt jämfört med vanliga lösningar som används idag. Och detta kan göras på ett tekniskt rättframt och kostnadseffektivt sätt, säger Urban Westergren på KTH ICT i ett pressmeddelande.

Han är koordinator för EU-projektet Hecto som utfört försöken. Målet med Hecto är att utveckla kostnadseffektiva sändare och mottagare med hög prestanda. När projektet är slutfört hoppas de inblandade företagen på att kommersialisera sändarna och mottagarna.

Ambitionen är i första hand att de ska komma till användning i framtida mätinstrument, och på sikt även i fiberoptiska kommunikationssystem. Det som normalt kallas 100 Gbit Ethernet kräver just 112 Gbit/s inklusiver felrättningskodning.

– Vi hoppas kunna se de första kommersiella produkterna på marknaden inom de närmaste åren, säger Westergren.

Fältförsöken har utförts av Acreo i Stockholm i ett område mellan Kista och Råsunda, över 42 km optisk fiber.

Sändaren i systemet består av ljusmodulatorer som integrerats med laser. Utvecklingen har skett på KTH i samarbete med Syntune – ett svenskt företag som utvecklar avstämbara lasrar (länk) – och med stöd från Danmarks tekniska högskola samt tyska U2T Photonics. Tyska Fraunhofer IAF har tagit fram de förstärkare och multiplexerare som driver modulatorerna.

Mottagardelen bygger på ljusdetektorer som integrerats med elektroniska förstärkare, utvecklade av Heinrich Hertzinstitutet i samarbete med U2T. I mottagaren ingår en höghastighetskrets för elektronisk klockåtervinning och demultiplexering som utvecklats av Fraunhofer IAF.

Grekiska University of Peloponnese har gjort en teknisk bedömning som säkerställer att modulerna klarar behoven på framtidens marknad, detta i samarbete med Nokia Siemens Networks och dess kontakter inom standardiseringsorganisationerna IEEE och ITU-T.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)