Han är koordinator för EU-projektet Hecto som utfört försöken. Målet med Hecto är att utveckla kostnadseffektiva sändare och mottagare med hög prestanda. När projektet är slutfört hoppas de inblandade företagen på att kommersialisera sändarna och mottagarna.
Ambitionen är i första hand att de ska komma till användning i framtida mätinstrument, och på sikt även i fiberoptiska kommunikationssystem. Det som normalt kallas 100 Gbit Ethernet kräver just 112 Gbit/s inklusiver felrättningskodning.
– Vi hoppas kunna se de första kommersiella produkterna på marknaden inom de närmaste åren, säger Westergren.
Fältförsöken har utförts av Acreo i Stockholm i ett område mellan Kista och Råsunda, över 42 km optisk fiber.
Sändaren i systemet består av ljusmodulatorer som integrerats med laser. Utvecklingen har skett på KTH i samarbete med Syntune – ett svenskt företag som utvecklar avstämbara lasrar (länk) – och med stöd från Danmarks tekniska högskola samt tyska U2T Photonics. Tyska Fraunhofer IAF har tagit fram de förstärkare och multiplexerare som driver modulatorerna.
Mottagardelen bygger på ljusdetektorer som integrerats med elektroniska förstärkare, utvecklade av Heinrich Hertzinstitutet i samarbete med U2T. I mottagaren ingår en höghastighetskrets för elektronisk klockåtervinning och demultiplexering som utvecklats av Fraunhofer IAF.
Grekiska University of Peloponnese har gjort en teknisk bedömning som säkerställer att modulerna klarar behoven på framtidens marknad, detta i samarbete med Nokia Siemens Networks och dess kontakter inom standardiseringsorganisationerna IEEE och ITU-T.