JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles videoformat möter motstånd

Googles försök att lansera ett licensfritt videoformat stötte snabbt på patrull. Det är inte ens licensfritt, hävdar patentpoolen MPEG LA som också säger sig beredd att skicka ut räkningar till de som använder det, över huvudet på Google.
I onsdags i förra veckan gjorde Google det som många bett företaget om, och släppte sitt nyinköpta videoformat VP8 som öppen källkod och som licensfritt videoformat.

AMD, Arm, Broadcom, Mips, Qualcomm, Nvidia och Texas Instruments är några av de hårdvarutillverkare som genast annonserade sitt stöd för formatet. Texas Instruments stödjer formatet i mediakärnan IVA i företagets kommande mobilprocessor Omap 4.

Adobe och Flash finns också med bland företagen som deklarerat stöd för tekniken.

Den nya förkortningen du ska lära dig heter WebM och står för kombinationen av VP8, ljudformatet Ogg Vorbis (ett existerande licensfritt format) och diverse andra mediateknologier för att exempelvis skapa videomenyer eller texta video. Webm-filer har tillägget ”.webm”.

Som startkapital konverterar Google sitt filmbibliotek Youtube till WebM. Den som har en webbläsare som stöder formatet — som Chrome, Mozilla eller Opera — kan titta på WebM-filmer redan idag.

Även Apple Safari, Microsoft Explorer och Adobe Flash kommer att kunna spela upp WebM-filer via insticksmoduler.

Webben är det stora potentiella användningsområde för WebM. Det förespråkas som kandidat för att bli standardvideoformat i generation 5 av webbens sidbeskrivningsspråk HTML.

Apple och Microsoft förespråkar istället formatet H.264 som de själva tjänar licenspengar på via patentpoolsorganisationen MPEG LA.

Apple antyder att VP8 inte är licensfritt. Apples vd Steve Jobs skrev i ett e-brev den 30 april att en patentpool förberedde en attack på påstått licensfria videoformat.

Och i torsdags, i ett annat e-brev, nämnde Larry Horn, vd för MPEG LA, att han ”tittade på möjligheten” att skapa en patentpool för VP8 och andra videoformat.

MPEG LA har inte preciserat exakt vilka tekniker som skulle kunna kräva licensiering. Och möjligheten finns att utspelet stannar vid vapenskrammel, att MPEG LA inte gör allvar av sitt hot att kräva in licensavgifter för Googles videoformat.

Men utspelen kastar ändå tvivel över den viktigaste poängen med VP8 — att den är licensfri.

Det här är inte det enda bekymret för Googles videoformat — det anklagas dessutom för att vara av låg kvalitet.

Programmeraren Dan Rayburn Jason Garrett-Glaser har analyserat källkoden och dokumentationen. Och sajten Streaming Media har jämfört kvaliteten på H.264 sida-vid-sida med VP8. Båda når samma slutsats, att H.264 har högre kvalitet. 

Dan Rayburn stöder dessutom tanken på att det kan finnas en licenskonflikt mellan formaten – han hävdar att likheten i funktionssätt mellan H.264 och VP8 är större än den förstnämndas likhet med VC-1, ett annat videoformat som tvingats licensera sig för MPEG LA.

Google har ännu inte kommenterat utspelen. När Google släppte VP8 fri sade man sig ha försäkrat sig om att detta skulle vara görligt.

VP8 ingick i Googles köp av On2 Technologies i augusti förra året.

VP8 konkurrerar med H.264 om att bli standard för HTML5. H.264 licenseras via MPEG  LA och pengarna fördelas mellan Ericsson, Sony, Apple, Nokia, Microsoft, LG, Fraunhofer, NTT Docomo, Samsung, Toshiba, med flera, sammanlagt två dussin medlemmar.

Vanliga konsumenter är under ickekommersiell användning isolerade från licenskostnaderna för videoformat. Kostnaderna är istället inbakade i priset för hårdvaror och programvaror.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)