JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
De närmaste tre åren blir mycket goda för halvledarbranschen, med rejäla försäljningsökningar. Baksidan är att investeringarna i ny produktionskapacitet inte alls hänger med, vilket gör att den komponentbrist branschen upplever idag kommer att bli mycket värre i minst ett år framöver. Det skriver analytikern Malcolm Penn i en rapport.
Halvledarindustrins försäljningskurvor pekar just nu spikrakt uppåt. Marknaden vände uppåt under senvåren i fjol och har nu upplevt fyra kvartal av kontinuerlig tillväxt. Under mars 2010 såldes halvledare för hela 52 procent mer än mars i fjol, och tillväxten väntas fortsätta. Malcolm Penns analytikerfirma Future Horizons spår 31 procents ökning i år, 28 procent nästa år och 18 procent 2012. Prognosen är en rejäl uppskrivning jämfört med den senate, från januari, då årets tillväxt spåddes landa på 15 procent.

– Industrins fundament - prisutveckling, lagerläge och kapacitetsutnyttjande - har aldrig varit bättre, konstaterar Malcolm Penn i sin majrapport.

Trots de goda siffrorna konstaterar han att branschen inte alls tror på sin egen styrka. Vilket gör att investeringarna i produktionskapacitet kommit igång för sent, och ännu inte nått i närheten av den nivå som krävs för att häva komponentbristen. Enligt Malcolm Penn har tecknen varit tydliga en längre tid, och han har också envist hävdat branschens styrka i rapport efter rapport, ofta på tvären mot andra analytiker.

– Vi är stolta över att det bara är vi som gjort rätt analys, men lika sorgsna att ingen har haft modet att lyssna på oss, skriver han i rapporten.

Han menar att komponentbristen inte har särskilt mycket att göra med fjolårets finanskris. Tvärtom menar han att bristen har sina rötter i att många företag lät bli att investera för två år sedan, trots att signalerna om kommande ökad efterfrågan fanns redan då.

– Produktionskapaciteten blev en flaskhals redan tredje kvartalet ifjol. Vi förväntar oss att den blir betydligt värre under resten av året. De investeringsökningar vi nu ser är alldeles för små och sker för sent. Och oavsett hur mycket industrin än börjar investera idag kommer det inte att påverka försäljningen förrän i maj 2011, säger Malcolm Penn.

Att bygga upp ny kapacitet tar tid - ett kvartal att köpa in och få ny utrustning levererad, ett halvår för att installera och kalibrera den och ytterligare ett kvartal för att få igång storskalig produktion. Krävs nya fabriksbyggnader tar det hela ytterligare minst ett halvår, oftast ett år.

Enligt rapporten är de bristande investeringarna ett hot mot branschens uppgång.

– Allokeringar är oundvikliga under 2010. Och har man inget kisel så kan man inget sälja. Några företag har redan börjat lida av konsekvenserna.

Analysen, kallad The Global Semiconductor Monthly Report, kan köpas på Future Horizons hemsida. I priset, 2300 euro, ingår månatliga uppdateringar ett år framöver.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)