– Industrins fundament - prisutveckling, lagerläge och kapacitetsutnyttjande - har aldrig varit bättre, konstaterar Malcolm Penn i sin majrapport.
Trots de goda siffrorna konstaterar han att branschen inte alls tror på sin egen styrka. Vilket gör att investeringarna i produktionskapacitet kommit igång för sent, och ännu inte nått i närheten av den nivå som krävs för att häva komponentbristen. Enligt Malcolm Penn har tecknen varit tydliga en längre tid, och han har också envist hävdat branschens styrka i rapport efter rapport, ofta på tvären mot andra analytiker.
– Vi är stolta över att det bara är vi som gjort rätt analys, men lika sorgsna att ingen har haft modet att lyssna på oss, skriver han i rapporten.
Han menar att komponentbristen inte har särskilt mycket att göra med fjolårets finanskris. Tvärtom menar han att bristen har sina rötter i att många företag lät bli att investera för två år sedan, trots att signalerna om kommande ökad efterfrågan fanns redan då.
– Produktionskapaciteten blev en flaskhals redan tredje kvartalet ifjol. Vi förväntar oss att den blir betydligt värre under resten av året. De investeringsökningar vi nu ser är alldeles för små och sker för sent. Och oavsett hur mycket industrin än börjar investera idag kommer det inte att påverka försäljningen förrän i maj 2011, säger Malcolm Penn.
Att bygga upp ny kapacitet tar tid - ett kvartal att köpa in och få ny utrustning levererad, ett halvår för att installera och kalibrera den och ytterligare ett kvartal för att få igång storskalig produktion. Krävs nya fabriksbyggnader tar det hela ytterligare minst ett halvår, oftast ett år.
Enligt rapporten är de bristande investeringarna ett hot mot branschens uppgång.
– Allokeringar är oundvikliga under 2010. Och har man inget kisel så kan man inget sälja. Några företag har redan börjat lida av konsekvenserna.
Analysen, kallad The Global Semiconductor Monthly Report, kan köpas på Future Horizons hemsida. I priset, 2300 euro, ingår månatliga uppdateringar ett år framöver.