JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel utmanar Arm i Ciscos ”Ipad”
SANTA CLARA Ciscos pekplatta Cius utmanar inte Ipad eftersom Cius riktar sig mot företag. Men under ytan i hårdvaran döljer sig en annan utmaning — det här är första gången som Intel med sin processorfamilj Atom på allvar sätter foten på processorföretaget Arms domäner.
Cisco säger sig ha arbetat med Cius i 1,5 år, alltså innan Ipad lanserades och öppnade marknaden för pekplattor. Men medan Apples marknadsföring av Ipad varit helt inriktad på privat bruk, är Cisco med sin Cius lika helt inriktad på kontorsbruk.

Intel utmanar ARM

Cius är Intels första officiella design win inom det mobila området för plattformen Moorestown som bygger på Intels processorfamilj Atom.

I funktion konkurrerar Cius inte med Ipad. Men i hårdvaran gör den det — detta är den första produkten där Atom utmanar Arm på Arms planhalva. Ipad annvänder en plattform byggd på en Arm Cortex-A-processor.

Just nu pågår en strid mellan Arm och Intel där Arm utmanar Intel i servrar och bärbara pc via processorfamiljen Cortex A, och Intel utmanar Arm i batteridriven konsumentelektronik via processorfamiljen Atom.

Så även om Ipad och Cius inte konkurrerar direkt kommer du att få se jämförelser mellan dem vad gäller batteritid och prestanda. Och utfallet av dessa jämförelser kommer att säga något om hur hotad Arm behöver känna sig av Intel.

Företagens första riktiga konfrontation sker i ingenmansland — marknaden för pekplattor är i det närmaste obeträdd — och inte ett etablerad område som notebooks eller smartmobiler. Men det är bara en tidsfråga innan Intels attack går djupare.

Det område där Arm dominerar mest är mobiltelefoner. Intel hävdade under ett möte med journalister i Santa Clara igår, att en Moorestownmobil från LG Electronics är under utveckling, och motsade därmed ett rykte som säger att det projektet avbrutits.

– Jag behöver inte säga åt er att inte ni inte ska tro allt ni läser i tidningarna, sade Pankaj Kedia, marknadsstrateg på Intel.

Samtidigt medgav han att det är LG Electronics som avgör vilka produkter företaget kommer att släppa.

Han påpekade också att Moorestown bara är Intels första Atomplattform för mobiltelefoner. Ytterligare två generationer är redan planerade.
Cius konkurrerar därmed med smartmobiler som exempelvis RIMs Blackberry eller Microsofts smartmobiler. Men den är framför allt ett lättviktigare alternativ till att utrusta personalen med notebooks — den väger bara ett halvkilo. Ändå kan den dockas med mus, tangentbord och extern skärm för stationär användning.

Hårdvaran är den referenskonstruktion från Openpeak som Intel viftar med när företaget marknadsför sin Atom-plattform Moorestown. Cisco har kompletterat Openpeak med en egen design, och framför allt med en egen uppsättning program och tjänster.

Cisco har redan sedan tidigare kontorsprogramvara för molnet i sin produktportfölj. Cius kan koppla upp sig på tjänster med namn som Cisco Quad, Show, Share, Connect, Meetingcenter, Presence och Telepresence, som låter användarna producera gemensamma dokument och konferera på olika sätt.

Cius kan också fungera som en virtuell desktop och koppla upp sig mot tjänster i molnet, återigen med teknik levererad av Cisco. Och det finns programvarubibliotek för den som vill utveckla ytterligare Andoroidapplikationer mot Ciscos infrastruktur.

Att Cius riktar sig mot kontorsanvändning syns också exempelvis i att makten över vilka applikationer som installeras på pekdatorn, kan läggas hos företagets IT-avdelning. Det kan till exempel handla om säkerhetsfunktioner som finns i Ciscos egen produktportfölj, som VPNConnect.

Pekdatorn har en bakåt- och en framåtriktad kamera och klarar videosamtal i upp till 30 bilder per sekund i 720p HD-video. Det går att ha gruppsamtal i video.

Cius kommer att kosta under 1000 dollar och kommer att finnas på butikshyllorna under första kvartalet 2011.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)