JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energy Micro får en ny kund om dagen

Ett år efter den norska uppstickaren Energy Micros lansering av världens strömsnålaste mikrostyrkretsar har företaget levererat över 2000 utvecklingskit. Vd Geir Förre lyser av självförtroende och berättar att man får en ny kund varje dag.
För exakt ett år sedan lanserade Energy Micros sina superströmsnåla Arm-baserade styrkretsar i serien Gecko (länk), och några månader senare levererades de första exemplaren till kunderna. Sedan dess har företaget fått ta emot en lång rad priser och utmärkelser, och blivit mycket omskrivet i världspressen. Företaget har vuxit till att idag ha drygt 50 anställda, sex utlandskontor och ett globalt distributionsnät. Och kunderna har strömmat till.

– I juli levererade vi vårt tusende utvecklingkit. Och sedan dess har vi levererat tusen till. Varje dag skeppar vi 20 nya kit, och vi får en ny kund om dagen, berättar Geir Förre när Elektroniktidningen träffar honom på besök i Stockholm.

Hälften av kunderna - och 90 procent av intäkterna - kommer från de kärnområden man identifierade tidigt, alltså energimätare, hemautomation, larm och medicinska system. Elmätare är hittills den enskilt största marknaden, den står för drygt 40 procent av affärerna, och kunderna hör till de största i nischen.

– Alla viktiga dörrar öppnas för oss. Vi kanske kommer som en liten "askeladd" från Norge i en bransch där alla andra har minst 15 år på nacken, men vi pratar med några av de största företagen i världen, säger Geir Förre.

De 22 kretsarna i den första familjen kommer inom kort - sannolikt på mässan Electronica - att följas av en ny familj med 13 kretsar. Dessa har fått namnet Tiny Gecko och har ännu lägre strömförbrukning än föregångarna, mindre minne och är dessutom billigare. I vår kommer också storasyskonen, Giant Gecko, 48 kretsar med mer minne och stöd för USB.

– Strategiskt är det nog den enda miss vi gjort, att inte få in USB-stöd i de första kretsarna. Vi bedömde inte att intresset var så stort som det visade sig vara, säger Geir Förre.

Redan från början innehöll utvecklingskiten en mätare som i realtid angav strömförbrukningen i konstruktionen. Den har nu vidareutvecklats med återkoppling till programvaran. När en strömspik uppkommer går det att klicka på den och direkt få upp kodavsnittet, med den eller de i programkoden som är orsaken bakom upplysta.

– Programvarusidan har historiskt inte brytt sig särskilt mycket om strömförbrukningen. Men vi vet att dålig programmering kan omintetgöra de besparingar som vår hårdvara ger, säger Förre.

I början av året gick Energy Micro också ut och talade om att man tänkte satsa på att ta fram radiokretsar (länk). Vilket kanske inte var så förvånande med tanke på Geir Förres bakgrund på radiokretsbolaget Chipcon. Den satsningen går enligt honom helt enligt plan.

– Vi vet nu att vi kommer att kunna komma ner till fjärdedelen så låg strömförbrukning som konkurrenterna även på radiokretsarna, säger han.

I runda slängar hälften av besparingarna ska komma med teknik som även används i styrkretsarna. Andra hälften är specifika för radiodelarna. Även på radiosidan blir lanseringen - som ska äga rum före nästa sommar - bred med stöd för flera olika standarder och frekvensband: 433 MHz, 868 MHz, 915 MHz och 2,4 GHz.

– Och vi kommer att stödja många protokoll, både standardiserade och egna. Exakt vilka är inte klart ännu, men vi har sagt att vi ska stödja 802.15.4 (den standard som Zigbee bygger på).

Geir Förre understryker att radiokretsarnas strömsnålhet inte kommer att gå ut över prestandan. Tvärtom är prestanda och robusthet de viktigaste parametrarna, jämte strömförbrukningen, menar han.

– Flera av våra kunder på styrkretssidan har valt oss för att de vet att vi även kommer med radiokretsar. Tanken är att kunderna ska kunna ta fram produkter för trådlösa nät, med våra styrkretsar och radiokretsar, som klarar 10-15 års drift på ett vanligt knappcellsbatteri, berättar han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)