JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Distributör gör kretsar

ELECTRONICA För nio månader sedan presenterade halvledardistributören EBV sin strategi att i samarbete med kunder och leverantörer konstruera nya chips. På Electronica visade företaget upp de första tre resultaten.
Att göra egna halvledare - asicar - är för det mesta förbehållet stora företag eller företag med speciella behov och gott om pengar. Men det finns mängder av tillämpningar där behoven, om de samlades från flera företag, skulle kunna motivera att man tar fram en asic. Och rollen som spindel i det nätet är perfekt för en distributör.

Så resonerar halvledardistributören EBV, som sjösatte projektet EBV Chips i januari med just målet att ta fram kretsar och konstruktioner där volymerna hos en enskild kund inte motiverar en asic, men där saken kommer i ett annat ljus om flera företag delar beställningen.

– Vi frågar våra kunder vad de behöver, och ber våra leverantörer tillverka detta. På så sätt får kunderna tillgång till den senaste tekniken, leverantörerna får nya kunder, och vi tjänar också pengar, förklarade EBV:s färgstarke vd Slobodan Puljarevic på en mycket välbesökt presskonferens.

På Electronica visade EBV upp de första tre resultaten, två moduler med asicar inuti och en ren asic. En IGBT-modul för solpaneler kallad Genesis, en strömförsörjningsmodul kallad Wizard, och en sensor för mätning av ljusintensitet i olika vinklar. Designarbetet har i samtliga fall delats mellan kund, leverantör och EBV.

Genesis, bilden ovan, innehåller ett antal trench-IGBT:er och kiselkarbiddioder, och kan ta hand om ström från solpaneler i storleksklassen 2,5 till 5 kW. Vishay står för halvledarna, och för kapslingen i så kallad Econo2-modul.

Wizard, gjord av National Semiconductor, är ett 60 x 60 mm stort kort som kan leverera sju spänningar utifrån en matningsspänning. Vilket är perfekt för exempelvis FPGA-konstruktioner och andra kort där många spänningar behövs. Från 5 V inspänning alstras 0,9 V för FPGA-kärnan, 1,1 och 1,5 V för transceivrarna i FPGA:n, 1,2 respektive 1,8 och 3,0 V för in- och utgångarna samt 2,5 V för en del andra element.

Ljussensorn är framtagen i samarbete med universitetet i Bochum, och tänkt att användas för att styra LED-strålkastare i bilar. Den mäter ljusets intensitet i alla vinklar i snudd på en halvsfär, från -170 till + 170 grader. Tekniken finns än så länge enbart som prototyp, men tanken är att den ska kunna integreras i standard CMOS-processer.

Ingen kund behöver i EBV:s scenario binda sig till någon volymorder på förhand. Det är tillverkarens logotyp som står på kretsen, och kretsen har ett helt vanligt serienummer. Enda skillnaden mot andra halvledare är att EBV har fem års exklusiv distributionsrätt.

- Vi har fått enorm respons på konceptet. Jag har knappast något möte med någon kunder eller leverantörer utan att de vill diskutera hur vi kan göra EBV-chips tillsammans, säger Puljarevic.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)