Elkvalitet lockar riskkapital
Göteborgsbaserade Metrum, som utvecklar instrument som övervakar kvaliteten i elnätet, får ett kapitaltillskott från Almi och K-svets Venture. Exakt hur mycket pengar det handlar om avslöjar företagen inte men de ska användas för att öka försäljningen utomlands, bland annat i USA.Instrumenten uppfyller IEC-standarden 61000-4-30 klass A och finns både för fast installation och i portabla varianter. De kan användas i hela kedjan från enfassystem i enskilda hushåll upp till distributionspunkter där spänningen ligger på 400 kV. Bara i Sverige finns det runt fem miljoner hushåll, mellan 200 000 och 300 000 stationer på 10 kV och mellan 3000 och 4000 stationer på 130 kV till 400 kV.
- Det som skiljer oss från konkurrenterna är att alla instrument är kompatibla i samma system, oavsett var i kedjan de sitter, säger företagets vd Christer Carlborg.
Typiska parametrar som mäts är ström, spänning, transienta störningar, övertoner och obalans. Kunderna kan välja att mäta enligt en befintlig standard eller så mäter instrumentet enligt en användardefinierad lista. Normalt handlar det om 10-15 parametrar. Det går också att sätta egna gränser för vad som ska anses normalt.
För att hålla nere datatrafiken rapporteras normalt sett bara avvikelserna uppåt i kedjan. Även då är det inte mätvärdena utan bara själva slutsatsen, att något värde passerat de uppställda gränserna, som skickas. Alla data lagras dock i instrumentet och kan tas fram för en djupare analys om så önskas.
Data kan överföras på olika sätt. De två vanligaste är fiberoptisk kommunikation och kommunikation över Ethernet. Ett annat alternativ är GSM-modem och ytterligheten är satellitkommunikation. Det senare används i Franska Guyana av EADS, det företag som driver satellituppskjutningar där.
- Vi har installerat ett system där och området vi övervakar är ungefär 200 kilometer i diameter. Satellitkommunikation är enda möjligheten just där, säger Christer Carlborg.
Metrum befinner sig fortfarande i en utvecklingsfas men omsatte ändå 5,8 miljoner konor i fjol med en förlust på 2,5 miljoner kronor. Företaget har försäljning i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Frankrike. I det senare fallet samarbetar man med mätteknikföretaget Chauvin Arnaux som har en global försäljningsorganisation. Företaget håller på att dra igång försäljning i Storbritannien och dessutom hägrar USA, där många miljarder dollar nu satsas på att modernisera och bygga ut elnätet.