Denver ska bli en serverprocessor. Ett hundratal ingenjörer på Nvidia har jobbat med projektet i ungefär 3,5 år och enligt företagets vd tar det ungefär fem år att bygga en helt skräddarsydd CPU.
Jen-Hsun Huang |
Enligt Jen-Hsun Huang kommer 64-bitaren att vara kompatibel med programvara för dagens 32-bitare.
Jakob Engblom, processorexpert på Wind River, konstaterar att alla de stora arkitekturerna därmed uppgraderats till 64 bitar.
Jakob Engblom |
Denver är inte den enda 64-bitars Armprocessor som det ryktats om. En del av ryktena kan förstås handla om samma projekt, eller framtida licenseringar av projekt, men när väl en 64-bitars Arm finns på kartan kan det mycket väl dyka upp fler intressenter – precis som det finns många tillverkare av 32-bitars Arm idag.
Arm har ett serverprojekt med Texas Instruments och det har dessutom figurerat rykten om ett 64-bitarsprojekt från Arm. Microsoft ska portera Windows till Arm, och där skulle en 64-bitare kunna vara intressant. Marvell bygger en Armserverprocessor – varför inte en 64-bitare? Apple kör Arm i Iphone och Ipad – det kanske är en plattform som Apple vill sprida till högre prestanda? De som redan har kompetens att bygga Armsystemkretsar för mobilt kanske vill pröva sina vingar i 64-bitarsvärlden – ST Ericsson? Samsung? Qualcomm? Kan kinesiska Rockchip eller taiwanesiska Mediatek vara intresserade?
– Man kan nog räkna med många, precis som det verkar finnas rätt många varianter på högpresterande 32-bitars Arm, säger Jakob Engblom.
– Notera att serverapplikationer bara är ett område där 64-bitars Arm är relevant. Det är spännande och nytt, men faktum är att även konsumentelektronik kan ha nytta av större adressrymd rätt snart. En tablet med 8 GB RAM verkar inte alltför osannolikt på några års sikt.