JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 6 april 2020 VECKA 15
Nvidias Arm-serverprocessor Denver använder en 64-bitarsarkitektur. Ryktena bekräftades i ett uttalande av Arms Nvidias vd Jen-Hsun Huang under en presslunch nyligen.
Åtminstone sedan i fjol har det figurerat rykten om projekt att uppgradera den populära inbyggnadsprocessorn Arm från 32 till 64 bitar. Nu kommer till slut en bekräftelse direkt från hästens mun: Nvidias vd säger i ett citat att dess projekt Denver är en ”64-bitars processor av en ny generation”.

Denver ska bli en serverprocessor. Ett hundratal ingenjörer på Nvidia har jobbat med projektet i ungefär 3,5 år och enligt företagets vd tar det ungefär fem år att bygga en helt skräddarsydd CPU.

  Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
– Vår strategi med projekt Denver är att utöka räckvidden för Arm bortom det mobila området, bortom handdatorerna; att ta Armprocessorn och i partnerskap utveckla en 64-bitarsprocessor av en ny generation, och utöka den så att hela datorområdet kan dra nytta av dess instruktionsarkitektur, citeras Jen-Hsun Huang i tidningen Venture beat.

Enligt Jen-Hsun Huang kommer 64-bitaren att vara kompatibel med programvara för dagens 32-bitare.

Jakob Engblom, processorexpert på Wind River, konstaterar att alla de stora arkitekturerna därmed uppgraderats till 64 bitar.

Jakob Engblom
Jakob Engblom
– MIPS, Sparc, Power Architecure, IBM S/360, x86 och ARM  – i den ordning jag tror det inträffade.

Denver är inte den enda 64-bitars Armprocessor som det ryktats om. En del av ryktena kan förstås handla om samma projekt, eller framtida licenseringar av  projekt, men när väl en 64-bitars Arm finns på kartan kan det mycket väl dyka upp fler intressenter – precis som det finns många tillverkare av 32-bitars Arm idag.

Arm har ett serverprojekt med Texas Instruments och det har dessutom figurerat rykten om ett 64-bitarsprojekt från Arm. Microsoft ska portera Windows till Arm, och där skulle en 64-bitare kunna vara intressant. Marvell bygger en Armserverprocessor – varför inte en 64-bitare? Apple kör Arm i Iphone och Ipad – det kanske är en plattform som Apple vill sprida till högre prestanda? De som redan har kompetens att bygga Armsystemkretsar för mobilt kanske vill pröva sina vingar i 64-bitarsvärlden – ST Ericsson? Samsung? Qualcomm? Kan kinesiska Rockchip eller taiwanesiska Mediatek vara intresserade?

– Man kan nog räkna med många, precis som det verkar finnas rätt många varianter på högpresterande 32-bitars Arm, säger Jakob Engblom.

– Notera att serverapplikationer bara är ett område där 64-bitars Arm är relevant. Det är spännande och nytt, men faktum är att även konsumentelektronik kan ha nytta av större adressrymd rätt snart. En tablet med 8 GB RAM verkar inte alltför osannolikt på några års sikt.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)