JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jordbävningen skakar även elektronikindustrin

UPPDATERAD: Naturkatastrofen i Japan är inte bara en mänsklig tragedi. Även elektronikindustrin påverkas, redan har priserna på flera minnestyper gått upp. Störst problem kan dock på sikt uppstå inom LCD-skärmar, där Japan är en dominant aktör. Men hur stora effekterna blir i praktiken är för tidigt att kunna gissa.
Japan står för över 20 procent av världens halvledarproduktion, 16 procent av världens konsumentelektronik och 14 procent av alla elektroniksystem. Värdet av den producerade elektroniken uppgick ifjol till 216 miljarder dollar, enligt analyshuset IHS Isuppli. Att fredagens stora jordbävning, tsunamin och effekterna av dessa påverkar elektronikindustrin är förvisso sekundärt i jämförelse med den humanitära katastrofen, men likväl ofrånkomligt.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har en av Panasonic och Toyota samägd fabrik för batterier till hybridbilar belägen i Miyagi stoppat sin produktion. Sony har två fabriker i Fukushima och fyra i Miyagi, där all personal evakuerats. En av fabrikerna gör halvledare, två gör batterier och en gör optiska komponenter.

Freescale har en halvledarfabrik i Sendai med en 200 mm-lina, som bolaget försökt sälja en längre tid. Fabriken var planerad att läggas ner i slutet av året, enligt tidningen EE Times. Hur denna fabrik påverkas är okänt.

Detsamma gäller Fujitsus två fabriker i det drabbade området, en som gör styrkretsar och systemkretsar för spelkonsoler och en forskningsanläggning. Även On Semiconductor har en fabrik för krafthalvledare i området.

Ingen av de stora halvledarfabrikerna i Japan, med produktion på 300 mm kiselskivor, ligger dock i det värst drabbade området. En karta över var dessa är belägna finns här (länk från Google och Semi).

Enligt IHS Isuppli kommer elektronikindustrin i Japan inte primärt att drabbas av skador på fabriker, utan av störningar i försörjningskedjan. Eltillgången är ett frågetecken, liksom leveranser till och från fabrikerna. Analytikerna tror att det kan ta minst två veckor innan leveranserna kan ske normalt igen.

Renesas skriver på sin sajt (länk) att 7 av företagets 22 fabriker stängt temporärt på grund av bristande elleveranser. Två av dessa ska ha öppnats igen under dagen.

Den nisch som sannolikt påverkas mest är produktionen av LCD-paneler. Här har Japan en dominant ställning både vad gäller färdiga paneler och ingående komponenter, som glas, filter och lysdioder. En av de stora LCD-fabrikerna ligger i det jordbävningsdrabbade området. Den största, som ägs av Sharp, ligger dock inte i denna zon.

DRAM-tillverkningen, en annan av Japans paradgrenar, verkar dock ha klarat sig. De två största DRAM-fabrikerna, ägda av amerikanska Micron och japanska Elpida, har inte påverkats enligt IHS Isuppli. Ändå steg priset på DRAM stigit med 6,8 procent på spotmarknaden idg, enligt Wall Street Journal. Priset på flashminnen steg med 12 procent, motiverat av att Toshiba stängt en fabrik för sådana minnen, belägen i det drabbade området.

Många svenska aktörer med verksamhet och personal i Japan, däribland Ericsson och KTH, uppges ha ägnat större delen av helgen åt att per telefon och via sociala medier få kontakt med sina anställda.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)