Norsk impulsradar prisad av Frost & Sullivan
Det norska uppstartsföretaget Novelda, som utvecklat en mycket liten och effektsnål impulsradar i CMOS-teknik, har tilldelats analyshusets Europeiska innovationspris för radarsensorer. Tekniken kan användas i allt från medicinska tillämpningar där man övervakar patientens andning eller mäter vätskeinnehåll i lungorna till att mäta snödjupet i i skidbacken eller leta efter jordbävningsoffer.Novelda knoppades av år 2004 från Universitet i Oslo för att kommersialisera forskning kring impulsradarteknik. En impulsradar skickar ut en mycket kort puls vilket skapar en elektromagnetisk våg med mycket stort frekvensinnehåll. Tekniken går ofta under förkortningen UWB, Ultra Wide Band. I Noveldas fall ligger pulslängden runt 1 ns vilket ger ett frekvensinnehåll på flera gigahertz.
Olika material har dock olika utbredningshastighet för de elektromagnetiska vågorna så beroende på tillämpning får man skräddarsy frekvensinnehållet. Novelda har därför olika modeller med frekvensband från 1 GHz upp till 10 GHz.
Räckvidden är upp till 60 meter och noggrannheten i mätningarna kan bli så bra som några millimeter.
Företaget har 20 anställda i Oslo och i Telemark som implementerat pulsradartekniken i en CMOS-krets med både sändare och mottagare. Kretsen ansluts till två antenner, en för sändning och en för mottagning. Den mottagna signalen samplas med 512 punkter som sedan medelvärdesbildas med äldre sampel. Resultatet blir att man kan se reflexer som annars ligger under brusgolvet.
Kretsen har två miljoner transistorer och upptar en yta av 2x2 mm. Kapseln 5x5 mm och av typen QFP.
Radarn finns i två varianter. En för Europa på 6,0 till 8,5 GHz och en för de amerikanska banden 0,7 till 2,4 GHz och 3,1 till 5,6 GHz. Effektförbrukningen är extremt låg, bara 113 mW i aktivt läge och 27 mW i viloläge.
För den som vill testa tekniken finns tre olika utvärderingskort som förutom radarkretsen också innehåller antenner och mjukvara.