Fruktfluga förebild för trådlösa sensorer
Fruktflugans nervsystem använder bara en bråkdel av den energi som motsvarande elektronik förbrukar för att koda och analysera information. Detta faktum har inspirerat forskaren Fredrik Sandin i Luleå att försöka utveckla en ny generation trådlösa sensorer.Målet är att ta fram en trådlös sensor med mycket låg energiförbrukning. För att klara det måste varje sensor på egen hand kunna analysera data och avgöra vad som ska skickas vidare.
Idag skickas all information vidare till en central dator som utför analysen, vilket är energikrävande.
Forskarnas mål är att utveckla ett så kallat neuromorfiskt chip med möjlighet att på ett extremt energieffektivt sätt koda och bearbeta signaler från sensorer. Ett neuromorfiskt chip kan förbruka så lite som några tiotals mikrowatt. Det motsvarar den effekt som krävs för att hålla dagens teknik i strömsparläge.
Forskningsprojektet Bio-inspired computing and novel technology for networks of tiny wireless sensor divices leds av Eislab vid LTU. Professor Jerker Delsing koordinerar projektet tillsammans med Fredrik Sandin. Monash Universitetet i Australien, Institutet för Neuroinformatik i Schweiz och Petronas tekniska universitet i Malaysia medverkar även de i projektet som finansieras av Stint (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning).