Kistas historia berättad med värme och känsla
På mindre än 40 år har Kista gått från obygd till ett av världens IT-centrum. Hur det gick till berättar Inger Björklind Bengtsson i nyutkomna "Från runor till radiovågor", ett praktverk som inom kort säkerligen kommer att finnas i receptioner och fikabord på de flesta företag i Kista med omnejd.– Jag har velat dokumentera den här historien. Ingen annan har gjort det. Jag har skrivit från hjärtat, för vanliga människor och inte för experterna, säger Inger Björklind Bengtsson till Elektroniktidningen.
Boken, ett drygt 300-sidigt verk med ett tusental bilder, är resultatet av drygt åtta års arbete. Elektroniktidningen intervjuade Inger Björklind Bengtsson om arbetet redan våren 2003 (länk), och då var planen att boken skulle publiceras på hösten. Mycket kom emellan, men nu finns boken framme, personligt och varmt berättad och med ett fantastiskt bildmaterial där en hel del är hämtat från bildarkiven hos Ericsson och Electrum.
Inger Björklind Bengtsson |
– Min första intervju var med Åke Lundqvist 2002. Men sedan kunde jag inte sluta gräva och skriva. Och jag har träffat så många människor – det är det som varit så otroligt spännande. Östen Mäkitalo berättade fritt ur hjärtat för mig. Jag var hemma hos Peter Weissglas bara någon månad innan han dog. Och jag träffade Gunnar Brodin på slottet. Det har varit en fascinerande resa, säger Inger Björklind Bengtsson.
Dokumentationen är minst sagt mångfacetterad. Politiska visioner och tillkortakommanden blandas med frågor om närmiljön, som murkelställen offrade för betongramper och den hotade fiskarten grönlingen som finns i Igelbäcken, vattendraget som rinner genom Kista. Men en tyngdpunkt ligger på teknikutvecklingen, där Ericsson förstås är giganten i sammanhanget. Inger Björklind Bengtsson jobbade för övrigt själv där i 24 år, med början på dåvarande Rifa 1977.
Jämte mobiltelefonin – där intervjuerna med Östen Mäkitalo och Åke Lundqvist onekligen hör till bokens höjdpunkter –
finns också mycken historia kring halvledarverksamheten och optoutvecklingen, om Ericssons leverantörer och samarbetspartner, och om andra storföretag i Kista som IBM och Bosch. Boken ger också stort utrymme åt entreprenörer som Torbjörn Johnson och hans Radiosystem och Radio Design.
Även Kistas alla byggnader får ta plats i såväl ord som bild. Moderna skapelser som Kista Science Tower, Kista Entré och det senaste landmärket Victoria Tower gör sig förvisso bra som fotoobjekt, medan porträttet av SRA:s och Rifas sjuttiotalskaserner är snudd på ömsint. Givetvis spelar Electrumhuset en lika central roll i boken som i verkligheten.
Bernt Ericson, förr forskningsdirektör på Ericsson och ordförande i Electrumstiftelsen, är glad över att boken äntligen blivit verklighet.
– De som sitter i Kista idag har ofta ingen aning om historien. Boken ger många spännande perspektiv, inte minst på hur näringslivet, akademin och det offentliga jobbade tillsammans. Det var inte alltid så enkelt, berättar han.
Men Kista är inte bara ett industriområde – här bor också många människor. Och klyftan mellan de boende och de arbetande i Kista är välkänd. Kulturen kan vara den brygga som förenar, och att Kista är fullt av kultur visar boken också upp.
– Kista är ännu väldigt teknokratiskt. Om jag fick önska något så är det mer konst och kultur. Mycket har gjorts, men mer behövs, säger Bernt Ericson.
"Från runor till radiovågor" kan köpas för 349 kronor på förlaget Anna Mas hemsida (länk). Den kommer även att finnas i Akademibokhandeln i Kista centrum.