JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson förenar öst och väst

ST-Ericsson förenar öst och väst

ST-Ericsson, halvledar- och mobilplattformsbolaget i Lund, visar i dag upp sin senaste variant av sitt mobilprocessor  som förenar den västerländska 4G-varianten LTE-FDD och kinesiska LTE-TDD.
Många mobiltillverkare väntar med att presentera sina senaste mobilnyheter till efter Mobile World Congress i Barcelona för att inte drunkna i bruset från alla konkurrenter under den pågående mobilmässan.

Men mobilnätsbyggaren Ericsson och hälftenägda mobilplattformsbolaget ST-Ericsson väljer i stället att lägga ut en bombmatta av nyheter.

ST-Ericsson visar upp flera nya egenskaper och funktioner för sina hårdvaruplattformar  Thor, Nova och NovaThor.

I dag handlar det om den senaste utvecklingen inom 4G/LTE - högkvalitativ VoLTE, Voice over LTE, och integrationen mellan de två LTE-teknikerna Frequency Division Duplex och Time Division Duplex.

Tvåkanaliga FDD är anspassad för att vara kompatibel med den västerländska 3G/Wcdma-standarden, medan enkanaliga TDD är anpassad för att vara kompatibel med den kinsesiska 3G-standarden TD-Scdma, utvecklad av världens största mobiloperatör China Mobile.

Nu har ST-Ericsson i samarbete med China Mobile och Ericsson visat att den nya multi-mode-varianten av Thor - Nova Thor ModAp - klarar både kinesisk 3G och 4G och västeuropeisk 3G och  4G ända ned till den grundläggande digitala mobilstandarden Gsm.

Eftersom den nya mobila bredbandstekniken LTE i första hand utvecklats för att ta hand om den växande trådlösa datatrafiken har rösttrafiken öve LTE, Voice over LTE,  blivit en utmaning, på samma sätt som Voice over IP tidigare varit.

Nu säger ST-Ericsson i ett pressmeddelande att den nya mobilprocessorn NovaThor L8580 för LTE-standarden, eller ModAp som ST-Ericsson kallar systemkretsen, förutom alla frekvensband också klarar all typ av rösttrafik - VoLTE, Csfb och Srycc.

Nova Thor L580 innehåller en tvåkärnig Cortex-A9 från Arm, grafikprocessorn PowerVR SGX544 på 600MHz från Imagination och ett egenutvecklat LTE-modem som klarar upp till tio frekvensband för LTE, HSPA, TD-SCDMA och GSM. LTE-delen stödjer version 10 av standarden upp till kategori 4, det vill säga 150 Mbitp/s.

Läs mer om den nya processorn här: (Länk) - här: (Länk)

Detta är LTE

LTE står för Long Term Evolution och började utvecklas för mer än tio år sedan, innan ens 3G var infört överallt.  

LTE är  en internationell standard och en helt IP-baserad teknik för dataöverföring. Bakom standarden står ett antal av världens största telekomföretag.

De första LTE-näten i världen togs i bruk i december 2009 i Oslo och Stockholm. Det var kinesiska Huawei och svenska Ericsson som för Telia Soneras räkning fick bygga var sitt LTE-nät, Huawei i Oslo och Ericsson i Stockholm.

LTE är mycket snabbare än 3G och kan hantera många fler användare. LTE har också kortare svarstider än 3G och innebär att strömmande video blir stabilare än med 3G. Överföringshastigheten av data är i dagsläget cirka 80 Mbit/s.

LTE-signalerna täcker också större område än 3G-signaler. En LTE-mast kan täcka upp till tio mil.

I Sverige sänder Telia på  2600 MHz-frekvensen i städerna och 800 MHz-frekvensen på landsbygden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)