JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB-doktorand säkrar utan att störa
MDH, ABB, Apala RayCybersäkerhet får inte vara så påträngande för operatören att verksamhet eller personsäkerhet blir lidande. En lic-avhandling från MDH undersöker en metod att skydda industrianläggningar mot cybersabotage utan att lägga hinder i vägen för verksamheten.
IT-säkerheten måste förbättras i de industriella systemen, men med hänsyn tagen till krav på personsäkerhet och tillgänglighet. Det säger Apala Ray i sin licentiatavhandling på Mälardalens högskola.

Ett säkerhetssystem som stör produktionen är oacceptabelt. Likaså är det olämpligt om säkerhetssystemet kräver autentisering innan nödåtgärder vidtas. Samtidigt är IT-säkerhet nödvändig i industrianläggningar.

 Apala Ray
Apala Ray
– Detta eftersom dessa ofta har direkt inverkan på miljön. Om datorsystemet i avloppsreningsanläggningen till exempel skulle sluta fungera på grund av cyberattacker kommer effekterna på samhället bli stora, säger Apala Ray.

Hon föreslår att industrin ska använda en IT-säkerhetslösning hämtad från den finansiella marknaden kallad Initial Trust Establishment. Hon har också testat den metoden i en experimentmiljö.

Apala Ray arbetar sedan 2008 med säker kommunikation för industriella automationsnätverk på ABB Corporate Researchs avdelning för trådlös teknik och säkerhet. Sedan 2011 är hon  industridoktorand på MDH:s industriforskarskola ITS-EASY.

Apala Ray försvarade sin licentiatavhandling igår.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)