JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håll standarden på semestern!
Madeleine Bengtsar, SER

Håll standarden på semestern!

Så var det dags för semester och vi ska till landet. Resan erfordrar såklart en säkerhets- och riskanalys för att hålla standarden samt upprätthålla god semesterkvalitet.
Bilen är nyservad och ABS-enheten är utbytt. Det var mycket dyrt men nödvändigt enligt besiktningsprotokollet. Nu bör vi uppfylla standarden ISO 21994, stoppsträcka vid linjärt bromsning med ABS för personbilar. Bilen är mörkblå, vilket inte är optimalt enligt olycksstatistiken, den borde vara beige, gul eller brandgul. Men det är i alla fall en äldre bil med tjock plåt, förhoppningsvis tål den hagel stora som golfbollar. SMHI har dock utlovat fortsatt bra väderlek. De följer en internationell standard för att leverera varningar digitalt, CAP - Common alerting protocol.

Kylväskan för akut hunger är packad. Väskan har aluminiumisolering och kylförmågan består enligt undersökning mer på hur den är packad än på kylmaterialet. Kanske borde jag sy fast en jordfläta i botten som utökat åskledningsskydd. Grillkolen är från FSC-certifierad skog och följer en svensk standard för grillkol och briketter, EN 1860-2.

Surfplatta och mobiltelefoner är fulladdade. Erfarenhetsbaserat görs en sista kontroll av att samtliga signifikanta gossedjur är medhavda. Gossedjuren uppfyller den europeiska standardiseringen EN 71 och uppfyller med detta säkerhetskraven i Leksaksdirektivet. Därmed rullar vi sakta ut från parkeringen.

Första rasten är på en självplock av jordgubbar. Vågar man släppa lös barnen här eller blir de förgiftade av bekämpningsmedel och får bestående hormon- och nervskador? Det finns forskning som visar på att det saknas testmetoder för effekterna av bekämpningsmedel. Väl framme ser vi dock att det är en certifierad odling av jordgubbar enligt regelverket IP Sigill vilket bygger på ett odlingssystem som kallas integrerad växtodling/integrerat växtskydd. Därmed slänger vi oss ut i jordgubbslandet.

På väg från jordgubbslandet uppmärksammar barnen en lastbilschaufför dricker jordgubbssaft ur sin mobiltelefon. Vi undersöker detta fenomen och chauffören visar vänligen att det är ett alkolås som lastbilen är utrustad med för kvalitetssäkring av transporter, enligt EN50436-2. Bra att veta om man som privatperson köper en alkoholmätare kan vara att kontrollera att den uppfyller standarden EN16280:2012, Alkoholmätare för utandningskontroll avsedd för allmänt bruk.

Lastbilschauffören börjar backa ut från parkeringen och jag ropar till barnen att akta sig. Samtidigt reflekterar jag över standarden, ISO/DIS 16505, som möjliggör nya intressanta tekniska lösningar för att öka säkerheten genom att flytta in informationen från de yttre speglarna in i förarhytten. Displayer inne i hytten kommer att avspegla yttre information med hjälp av kameror. Detta möjliggör för chauffören att bli av med ”blind spots”. Utöver den ökade säkerheten fås också en betydande bränslebesparing.

Vi rullar vidare några mil och gör sedan nästa stopp hos en mjölkbonde. Han berättar att han har 260 kossor och visar oss mjölkningsmaskinen. Maskinen mäter juvrens läge med laser och reglerar in sugkopparna därefter. Mjölken förvaras enligt standarder för Mjölkkyltankar för lantgårdar – Säkerhets, utförande- och hygienkrav enligt SS-EN 13732. I mjölkbondens programvara ser jag 18 mätparametrar, bland annat antal mjölkningar, antal liter per dygn och mjölkhastighet. Med hjälp av mätparametrarna Idisslings- samt rörelseaktivitet så kan man avgöra om det är dags för kossan att bli med kalv. Vem som blir pappa ser ut att avgörs av 31 mätvärden, allt från klövarnas vinkel till temperament mäts och matchas sedan med kossans mätvärden för att erhålla bästa möjliga avkomma. Nåväl, vi vinkar adjö till de söta och ”välmätta” kossorna.

Väl framme på landet och glada i hågen ramlar hela standardfamiljen ut ur bilen. Vi häller upp FSC-grillkolen och jag kan bara konstatera att vad vi än planerar på semestern så kommer det förmodligen att vara mätt och testat för att hålla standarden!

Och kanske är det detta man kan kalla livskvalitet!

Madeleine Bengtsar
Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)