JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skanska letar miljöinnovationer

Skanska letar miljöinnovationer

Nu har tio finalister vaskats fram i Skanskas miljötävling Deep Green Challenge. Järfällaföretaget Midsummer, som tillverkar produktionslinor för tunnfilmssolceller, är ett företag som gått vidare och har chans att ta hem segern, som bland annat innebär en fot in i byggprojekt stöttade av Skanska.
Genom tävlingen Deep Green Challenge vill Skanska hitta nya ”gröna” tekniska lösningar och tjänster som hjälper företaget att framöver genomföra byggprojekt med nära noll miljöpåverkan inom områdena energi, klimat, material och vatten. Det betyder bland annat noll- och plusenergibalans, inga farliga kemiska ämnen och inget byggavfall till deponi.

Belöning:
• 50 000 kronor till bästa lösning för Husbyggnad respektive Väg och anläggning.
• Skanskas interna fond Green Concept Lab kommer att stötta två byggprojekt som vill testa och utvärdera de vinnande lösningarna genom att bidra med ekonomiskt stöd.
• Juryn kommer aktivt att försöka matcha vinnarbidragen med lämpliga byggprojekt inom Skanskas verksamhet.
I en just avslutad andra gallring har tio företag utsetts, som nu går vidare till finalen den 28 januari nästa år. Midsummer, som utvecklat en tunn, lätt och flexibel solpanel (länk), är en av finalisterna.  

– Skanskas initiativ till ett hållbart och grönare byggande är spännande och något vi gärna vill vara delaktiga i. Idag byggs allt färre stora solcellsparker. Istället har fokus flyttats till installationer på större byggnader i till exempel städer, något de lätta och flexibla tunnfilmssolcellerna är idealiska för. Det är ekonomiskt och miljömässigt mer fördelaktigt att använda solenergi lokalt, där den produceras, säger Sven Lindström, vd på Midsummer.

Skanskas miljömål är mycket tuffare än de miljöcertifieringssystem som idag finns på den svenska marknaden, därav denna tävling. Tillsammans med nya partners vill företaget utveckla miljömässigt byggande inom husbyggnad samt väg- och anläggningsprojekt. Tävlingen fokuserar därför på just dessa två områden.

Övriga nio finalister är:

• Spångaföretaget Ferroamp, vars produkt styr energiflödet mellan solceller, energilager och elnätet i hemmet (länk)

• Boråsföretaget Kabona, vars lösning är ett samordnat styr- och reglersystem för värme, kyla och ventilation

• Västeråsföretaget Envic-Sense, som utvecklat ett mätinstrument för detektering av förorenade massor och vatten, som ger provsvar i realtid

• Skövdeföretaget Paroc, som arbetar med återvinning av panelsytem

• Västeråsföretaget FlexiClean, som utvecklat en filterhållare för rening av dagvatten

• Malmöföretaget Orbital systems, vars duschsystem återvinner vatten under tiden man duschar

• Stockholmsföretaget Urban Green, som med biotopväggar och biomoduler skapar biologisk mångfald, trevliga gröna miljöer och förbättrad hantering av dagvatten

• Malmöföretaget Desso, som tillverkar hållbara textila mattor och plattor

• Danska Abeo (Frederiksberg), som utvecklat ny teknik för prefabricerade betongelement

Tävlingen Deep Green Challenge sker i samarbetar med Sustainable Business Hub, som är ett nätverk för miljöteknikföretag i södra Sverige. Juryn som i januari utser vinnaren består av representanter från Skanskas ledning och teknisk expertis från Skanska Sverige samt Sustainable Business Hub.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)