ELECTRONICA Ny tillverkningsteknik för lasrarna i kombination med mikromekaniska speglar tillverkade i Sverige lovar att sänka kostnaden för laserradar, lidar, drastiskt. Tekniken kommer från Osram och kan upptäcka fordon på 200 meters avstånd och fotgängare på 70 meter. Vid massproduktion kan priset bli så lågt som 40 euro.
De extremt dyra ”konservburkar” som idag sitter på taket till självkörande bilar och innehåller en roterande laserradar kan bytas ut mot små billiga enheter utan rörliga delar som exempelvis kan placeras innan för grillen. Det hävdar tyska Osram som visade upp en prototyp på Electronica förra veckan.
Enheten har fyra identiska lasrar som styrs ut via en matris av mikromekaniska speglar. Sensorn täcker 120 grader i horisontell led med 0,1 grader i upplösning och 20 grader i vertikal led med 0,5 grader i upplösning.
Pulserna är extremt korta, bara 5 ns. Den laser som Osram säljer idag till liknande system har en pulstid på 20 ns. Med 5 ns går det att ha en uteffekt på 85 watt och ändå vara ofarlig för människans öga.
Tilläggas kan att de fyra lasrarna tillverkas som en enda för att sedan separeras mekaniskt. Därmed blir de optiskt sett identiska och man slipper kalibrera dem individuellt.
Modulen med de mikromekaniska speglarna är utvecklad av samarbetspartnern Innoluce (som nyligen köptes av Infineon) och kan ändra position med 2 kHz. Silex i Järfälla tillverkar speglarna medan asicen för styrningen fabriceras av Bruco/X-Fab.
Alla delar inklusive drivsteget är integrerat i en modul som ska komma i produktion i början av nästa år. Den kommersiella tillverkningen är planerad till 2018.