I morgon visas den finska robotbilen Marilyn upp i tyska Ulm tillsammans med ytterligare fem autonoma bilar – alla med sina egna specialiteter. Marilyn kan navigera genom dimma och snöstorm, och ingår likt övriga demobilarna i EU-projektet RobustSense.
Med stor sannolikhet är det första gången som så kallade robotbilar från olika tillverkare demonstrerar sina specialiteter på samma event.
Det finska forskningsinstitutet VTT:s bidrag tillhör höjdpunkterna. Bilen – Marilyn – påstås nämligen kunna navigera genom dimma och snöstorm tack vara en lidar på våglängden 1550 nm.
– Även om Marilyns syn är begränsad till ungefär 30 meter i tjock dimma, tillåter den nya lidar-typen att bilen körs långsamt istället för att stå helt still, säger Matti Kutila, projektledare för VTT:s utvecklingsteam i ett pressmeddelande.
För Marilyn är 1550 nm-lidar ett komplement till vanlig radar och 905 nm-lidar som bilen också är utrustad med.
I morgon – den 16 maj – ska Marilyn visa upp sin skicklighet under ett event som projektet RobustSense bjuder på i Ulm, då University of Ulm är en av projektdeltagarna.
Robotbilen ska köra genom ett tält fyllt av så tjock dimma att ett mänskligt öga inte kan se igenom den. Under sin passage ska bilen automatiskt undvika ett hinder.
Det här är förmodligen första gången i Europa som sex robotbilar visar upp sina olika specialiteter på samma ställe, samtidigt, och där också fotgängare rör sig fritt. Några andra färdigheter som kommer att visas upp under morgondagen är hur självkörning fungerar i korsningar, byte mellan manuellt och automatiserat läge liksom planering av färdväg.
RobustSense är ett EU-projekt som utforskar självkörning under alla olika miljöförhållanden och har som mål att utveckla en robust och pålitlig plattform för automatisk körning.Tanken är att kombinera flera oberoende delsystem till en integrerad och heltäckande lösning.
I RobustSense ingår 15 partners från fem länder: Daimler, AVL, Bosch, Centro Ricerche Fiat, EICT, Fico Mirrors, Fraunhofer, FZI Forschungszentrum Informatik, Modulight, Oplatek, SICK, University of Ulm och VTT.
Här kan du läsa mer om RobustSense (länk).