Med en budget på en miljard yuan – 1,3 miljarder kronor – ska Kinesiska Vetenskapakademin (CAS) försöka bygga en supraledande datorprototyp till år 2022.
Det rapporterar SCMP (South China Morning Post). Projektet ska ha startat i tysthet i november.
Supraledande komponenter skulle kunna sänka energiförbrukningen i datorer till en tiotusendel eller möjliggöra betydligt högre klockfrekvenser, SCMP nämner 770 GHz.
SCMP har talat med flera forskare och med personer direkt eller indirekt involverade i projektet. En av dem, Zheng Dongning, på Institute of Physics i Peking påpekar att exportrestriktioner på halvledare drabbar Kina hårt just nu, och tror att det driver Kina till att göra satsningar av det här slaget.
Han varnar för överdriven entusiasm.
Zheng Dongning |
– En miljard yuan är mycket pengar, men de räcker inte för att lösa alla återstående problem. Oavsett hur mycket pengar man lägger ner, finns det fortfarande tekniska frågor som kräver lösningar som kan ligga åratal bort. Så år 2022 kan vara lite för optimistiskt.
SCMP noterar att Kina inte är först ut att försöka konstruera supraledande datorer, och att ingen lyckats hittills. Försöken startade redan efter andra världskriget. Idag finns bland annat forskningsprogram i Japan och i USA.
Projektet drivs på Kinesiska vetenskapakademin (CAS) som tidigare tagit fram en process för att volymproducera supraledande integrerade kretsar med 10000 övergångar. MIT har som jämförelse enligt SCMP lyckats klämma in 800 000 övergångar i ett supraledande chip – dock ej för volymproduktion.
Arkitekturen för den kinesiska ”supradatorn” ska vara färdigritad.
En av underleverantörerna till projektet är elektronikföretaget Xlichip i Shenzen, som levererar ett FPGA-kort för simulering och test av konstruktionen. Också Shanghai Institute of Microsystem and Information Technology är involverat.