JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Det började som en tävling för studenter år 2014. Idag kan vem som helst provköra sina algoritmer på den bredbandiga effektförstärkare för rf-signaler som är hjärtat i Chalmers mätuppställning. Allt görs via ett webbgränssnitt till RF WebLab, som uppställningen döpts till.

– Det unika med WebLab är enkelheten – vem som helst med en dator kan ansluta sig till en högteknologisk mätutrustning och utföra mätningar på ett system i världsklass. Och det är helt gratis för användarna, säger Thomas Eriksson i ett pressmeddelande.

Han var med och tog fram konceptet som nyttjar PXI-instrument. Uppställningen användes för en tävling på mikrovågskonferensen IMS år 2014 kring algoritmer för digital fördistorsion. Tävlingen upprepades även 2015.

Verktyget används idag inom utbildning och forskning över hela världen. Användadet ökar stadigt, hittills har över 380 000 mätningar genomförts.

– Vi har haft cirka 2 000 unika användare från både akademi och industri, från hela världen. Det är fantastiskt och roligt att RF WebLab har fått sådan spridning, säger Koen Buisman som varit med om att ta fram uppställningen.

Mätupställningen baseras på ett PXI-system som donerats av National Instruments. Det finns en vektorsignaltransceiver med 200 MHz bandbredd (PXIe-5646R). Signalen går först till en linjär drivare innan den matas in i effektförstärkaren från Cree med galliumnitridtransistor (CGH40006-TB).

Innan den förstärka signalen leds tillbaka till verktorsignaltransceivern dämpas den 30 dB.

I chassit finns också ett kraftaggregat (PXI-4130) som strömförsörjer effektförstärkaren och dessutom mäter strömförbrukningen.

Den som vill testa sina algoritmer kan antingen ladda upp ett data-set till Chalmers server, vänta några sekunder medan de körs av mätuppställningen och sedan hämta resultatet. Det andra alternativet är att hämta en fil för Matlab m eller Labview VI som sköter hela processen.

Mer information finns på RF WebLabs hemsida (länk).

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)