JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33

Om Huawei drabbas av ekonomiska bakslag kan det dra med sig stora delar av elektronikindustrin. Det säger telekomgurun Bengt Nordström i en intervju i Elektroniktidningen.

– Jag är väldigt oroad över utvecklingen. Det är för få som begriper hur global värdekedjan är och beroendet mellan alla bolag, säger Bengt Nordström.

Idag kallar telekomoperatören GSMA till krismöte – operatörer oroar sig för att  5G-utrullningen kan försenas i Europa med flera år om Huawei stoppas i Europa. Det skulle i sin tur dra med sig 5G-teknikutveckling som självkörande bilar, uppkopplad industri och medicinteknik.

Men konsekvenserna kan bli ännu större.

Att USA, Australien, Japan och Nya Zeeland blockerar Huawei kan i förstone låta som goda nyheter för konkurrenter som Ericsson och Nokia. Men Bengt Nordström påpekar att det är för tidigt att peka ut vinnare och förlorare.

– Beroendet mellan länder och företag är mycket större än man i första anblicken kan tro.

Den fullständiga intervjun med Bengt Nordström finns i januarinumret av magasinet Elektronik­tidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronik­branschen är Elektronik­tidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden.
Här ansöker du om prenumeration (länk).

Standarderna och underleverantörskedjan är globala. Huawei hämtar som alla andra sina komponenter från Texas Instruments och Intel.

– Man kan likna situationen vid bankkrisen 2008, den var inte isolerad till ett land och en aktör. Man satte igång en kedja av händelser som man inte kunde överblicka när Lehman Brothers sattes i konkurs, säger Bengt Nordström.

– Sedan ska man också komma ihåg att Kina är uppenbart irriterat på situationen. Om de bestämmer sig för att vidta motåtgärder kan det slå mot Ericsson och Nokia.

Intervjun med Bengt Nordström publicerades i januarinumret av branschmagasinet Elektroniktidningen. I morgon publicerar vi intervjun i sin helhet här på webben.

Bengt Nordström är grundare och vd på konsultbolaget Northstream. 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)