Om Huawei drabbas av ekonomiska bakslag kan det dra med sig stora delar av elektronikindustrin. Det säger telekomgurun Bengt Nordström i en intervju i Elektroniktidningen.
– Jag är väldigt oroad över utvecklingen. Det är för få som begriper hur global värdekedjan är och beroendet mellan alla bolag, säger Bengt Nordström.
Idag kallar telekomoperatören GSMA till krismöte – operatörer oroar sig för att 5G-utrullningen kan försenas i Europa med flera år om Huawei stoppas i Europa. Det skulle i sin tur dra med sig 5G-teknikutveckling som självkörande bilar, uppkopplad industri och medicinteknik.
Men konsekvenserna kan bli ännu större.
Att USA, Australien, Japan och Nya Zeeland blockerar Huawei kan i förstone låta som goda nyheter för konkurrenter som Ericsson och Nokia. Men Bengt Nordström påpekar att det är för tidigt att peka ut vinnare och förlorare.
– Beroendet mellan länder och företag är mycket större än man i första anblicken kan tro.
Den fullständiga intervjun med Bengt Nordström finns i januarinumret av magasinet Elektroniktidningen. För dig som jobbar i den svenska elektronikbranschen är Elektroniktidningen gratis att prenumerera på – våra annonsörer betalar kostnaden. Här ansöker du om prenumeration (länk). |
Standarderna och underleverantörskedjan är globala. Huawei hämtar som alla andra sina komponenter från Texas Instruments och Intel.
– Man kan likna situationen vid bankkrisen 2008, den var inte isolerad till ett land och en aktör. Man satte igång en kedja av händelser som man inte kunde överblicka när Lehman Brothers sattes i konkurs, säger Bengt Nordström.
– Sedan ska man också komma ihåg att Kina är uppenbart irriterat på situationen. Om de bestämmer sig för att vidta motåtgärder kan det slå mot Ericsson och Nokia.
Intervjun med Bengt Nordström publicerades i januarinumret av branschmagasinet Elektroniktidningen. I morgon publicerar vi intervjun i sin helhet här på webben.
Bengt Nordström är grundare och vd på konsultbolaget Northstream.