JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

En teslaspole på 3 mW jagar fukten ur en källare på svenska ambassaden i Vilnius. Eller kanske inte? En 24-sidig rapport drar slutsatsen att påståendet är nonsens. 

Bland rapportens författare finns en pensionerad antennforskare och populär lärare på KTH, Peter Fuks. 

Han är redan sedan tidigare känd för sitt personliga engagemang i ful marknadsföring inom sin domän. Han har utan framgång försökt få Konsumentverket att förbjuda antenner som säljs till privatpersoner och som uppenbarligen inte fyller sina specifikationer.

Engagemanget den här gången började med att en annan av rapportens författare – hans vän byggkonsulten Krister Berggren – fick förfrågningar från slottsarkitekter och anställda på Fastighetsverket om ett mystiskt projekt på svenska ambassaden i Vilnius.

Statens Fastighetsverk hade fuktproblem i en kulturmärkt källare. Lösningen blev att installera en apparat som enligt tillverkaren är byggd kring en teslaspole som alstrar en radiovåg med en uteffekt på 3 mW, som håller fukten borta.

Krister Berggren, Peter Fuks och ytterligare några vänner engagerade sig i frågan med besked.  De granskade patent, gjorde experiment och tog diskussionen med de involverade.

Resultatet av deras ambitiösa arbete finns nu att ladda hem – en 24-sidig rapport hållen på en populärvetenskaplig nivå (länk).

Apparaten kan omöjligen hålla fukten borta, konstaterar rapporten. Och det är förresten ingen teslaspole, utan bara en transformator.

Produkten som rapporten ifrågasätter heter Aqualan eller AHT och levererades av Advanced House Technology (AHT) i Uppsala. Elektroniktidningen har mejlat AHT och bett om en kommentar på rapporten.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)