Solcellsbolaget Exeger har landat ett avtal med en global elektronikjätte med planerad produktionsstart nästa år. Dessutom har pensionsbolaget AMF gått in med 277 miljoner kronor.
– Tyvärr får vi ännu inte avslöja namnet på bolaget eller värdet på kontraktet. Men det handlar om en av världens största globala elektronikjättar. Och de ska med start nästa år få leveranser av våra solceller som ska integreras på deras produkter som ska säljas runt om i världen, säger Giovanni Fili, grundare och vd, till Dagens Industri.
Exeger (f d Nlab Solar) knoppades av år 2008 från materialutvecklingsföretaget Nano Logica för att kommersialisera Grätzelsolceller, också kallade färgsensibiliserade solceller eller Dye Sensitised Solar Cells (DSC).
Solcellerna fungerar bra även inomhus eller när solcellen befinner sig i skugga. De tillverkas i en tryckprocess, vilket är klart billigare än solceller baserade på kisel. Nackdelen är en lägre verkningsgrad.
Det går att färga cellen, vilket gör att de smälter in i miljön där de placeras.
Fastighetsbolaget Wallenstam var en av de tidiga investerarna. Tanken var att kunna sätta Exegers solceller på exempelvis fasader utan att de syns.
Nu ser bärbar konsumentelektronik ut att vara hetare. Solcellerna kan integreras med exempelvis trådlösa hörlurar, surfplattor och mobiler.
Exeger har en fabrik på 2500 kvadratmeter på KTH:s område där produktionen varit igång sedan 2014.
I mars satsade den japanska riskkapitalfonden Softbank – som bland annat äger processorföretaget Arm – 10 miljoner dollar i Exeger och nu går alltså AMF in med 277 miljoner kronor vilket ger ett ägande på cirka 6 procent. Exeger värderas därmed till 4,6 miljarder kronor.
Elektroniktidningen gjorde ett längre reportage från fabriken hösten 2013 (länk).