Påkörd, överhettad eller smygöppnad? Tjugo elskåp i Lund kan snart rapportera sin aktuella status. Det är startskottet för en digitalisering av stadens elnät, där alla noder ska tala Bluetooth Mesh.
Dagens manuella kontroll av stadens infrastruktur kommer att automatiseras i takt med att den blir uppkopplad. Det tror Kraftringen och berättar om den utveckling som just nu pågår i Lund – infrastrukturen får sensorer och kopplas upp.
Ett första steg är smarta elskåp. Under två veckor kommer Kraftringen att installera trådlösa sensorkort i tjugo elskåp runt Mårtenstorget.
Sensorer kommer att övervaka elskåpen. Temperaturen i skåpen kommer mätas för att kunna upptäcka om ett skåp blir överhettat. Sensorerna mäter också acceleration.
– Det kan ge information om att skåpets lucka har öppnats eller att skåpet kan ha blivit påkört, säger Håkan Skarrie, affärsutvecklare på Kraftringen.
I nästa steg kommer fler sensorer på utrustning i staden kopplas upp via nätet. Till exempel har Kraftringen också infrastruktur för värme, gas och fiber runt Mårtenstorget. Dessutom elbilsladdare på torget som kan förses med sensorer för ökad kontroll.
Det kan också handla om sensorer för att till exempel kunna se om en parkeringsplats är ledig, om en soptunna behöver tömmas eller för att mäta luftkvalitet.
Dessa sensorer bygger tillsammans upp ett Blutooth Meshnät. Många av dem är så kallade LPN-noder (low power nodes) som tillbringar den mesta av sin sovandes och kan ha batteritider på upp till tio år.
Noderna som är elskåp behöver – förstås – inte bekymra sig om strömförsörjning och är alltid vakna. Ett av skäpen har ett NB-IoT-modem och rapporterar hem.
De trådlösa komponenterna levereras av U-blox.
Projektet ingår som en del i Smarta Offentliga Miljöer, en IoT-hub i Lund och Malmö som finansieras av IoT Sverige.
Andra företag i projektet är ABB, MiThings och Mobile Heights.
Kraftringen är ett energibolag med ambitionen att leda utvecklingen av framtidens energi.
BILDEN OVAN: Jess Goldsmiths ”Kraften bakom färgen” skapar kontrast till kabelskåpens grå vardag på ett elskåp i Lund