Vem som är störst och bäst på 5G finns det lika många svar på som tävlande. En rapport från det tyska handelsministeriet försöker reda ut hur det ser ut på patentfronten men utser ingen vinnare.
Den sista december 2019 fanns det 95 526 stycken deklarerade patent på 5G-teknik. Siffran avser patent eller patentansökningar som skickats in till standardiseringsorganisationen ETSI för att komma med i den pool av patent som anses vara nödvändiga för att konstruera produkter som följer 5G-standarden.
Det är IPlytics och det tekniska universitet i Berlin som tagit fram statistiken och som också skrivit rapporten.
De 95 526 patenten ingår i 21 571 patentfamiljer varav 44 procent var beviljade vid årsskiftet. Huawei har flest, 3147 patentfamiljer följt av Samsung med 2795 och ZTE med 2561. Nokia är femma med 2149 och Ericsson sexa med 1494 stycken. De tio största företagen sitter tillsammans på 82 procent av alla patentfamiljer.
Tittar man istället på vilken världsdel företagen som skickat in patenten kommer från står kinesiska företag för 33 procent. Koreanska företag kommer tvåa med 27 procent medan de europeiska företagen står för 17 procent
Ett annat sätt att studera patentfamiljerna är att se var de är inlämnade. De kinesiska företagen har ansökt utanför kina för 73 procent av sina patent men hittills bara fått 25 procent beviljade i åtminstone en annan världsdel. Det är klart lägre än amerikanska, japanska och koreanska företag. Tar man de europeiska har de ansökt utanför Europa för 91 procent av patenten varav 66 procent redan är godkända.
Rapporten tittar också på den genomsnittliga åldern på patenten. Anledningen är att de viktigaste patenten normalt kommer mot slutet av den tioåriga utvecklingscykeln för en ny mobilstandard. Här sticker Nokia och Qualcomm ut med förhållandevis gamla patent medan de kinesiska företagen kommit in i kapplöpningen på senare år. Ericsson befinner sig någonstans mittemellan med en genomsnittlig ålder på 5,97 år. Huawei har 4,31 medan ZTE ligger på 2,44 och Nokia har 8,3 år.
Ett annat sätt att värdera patenten är att ta reda på hur många gånger de är citerade av andra företag och i vilka länder de gäller. Siffrorna har normaliserats för att väga in hur vanligt det är att patent citeras och storleken på marknaden i länder de ska täcka. Ett värde på över ett visar på att patentportföljen ligger över snittet.
Här sticker Huawei ut med 0,85 vilket är klart lägst av de tio största företagen. Därnäst i denna rapport kommer Ericsson på bara 1,14 och sedan i stigande följd Nokia 1,34, ZTE på 1,35, LG på 1,44 och Samsung på 1,62. Intel har hela 2,12.
Ytterligare en metod för att värdera patenten är att titta på hur många förslag som de olika företagen lämnat in till branschorganisationen 3GPP – som standardiserar mobiltekniken. När ett företag lämnar in ett bidrag måste det samtidigt deklarera om det har några patent eller patentansökningar som berörs av förslaget.
Även här leder Huawei med 26 372 förslag till 3GPP tätt skuggad av Ericsson med 23 026 förslag. Trea är Nokia med 15 452 förslag medan Qualcomm är fyra med 10 484. Tillsammans har de fyra företagen lämnat in lite drygt två tredjedelar av alla förslag.
Värt att veta är att det är vanligt att flera företag enar sig om ett förslag för att få igenom det.
– Det måste finnas produkter ute på marknaden, patenten måste vara godkända och det måste ha skett förhandlingar. Det måste ha satt sig mer än det gjort idag innan vi vet med säkerhet hur det ligger till, summerade Christina Petersson frågan om vem som har starkats 5G-patent under en pressträff i september.
Hela rapporten finns här (länk).