Tagga upp sjukhusets resurser – allt från sängar till kollegor – och lokalisera dem på metern när i realtid. Lösningen erbjuds av svenska IoT-konsulten Induo.
Det är tätt mellan pressreleaserna med coronaanknytning. Bokstavligen hela elektronikbranschen ställer sig frågan om den kan dra ett strå till stacken med hjälp av den expertis som de sitter på – från att ställa om sin produktion till sjukvårdsutrustning till att lansera loggande handtvättspåminnare.
Här är en idé till en avlastning inom vårdapparaten, som knäar under en växande volym av coronapatienter: märk upp rullstolar, sängar, maskiner och kollegor(!) med trådlösa etiketter och spåra dem trådlöst med en meters noggrannhet.
Lösningen förmedlas av svenska IoT-konsulten Induo.
Patienter flyttas och resurser flyter fritt mellan avdelningar. Men på vårdinrättningar där hårda prioriteringar behöver göras ska inte tid behöva läggas på att lokalisera resurser.
Istället ska en sköterska med surfplatta kunna se i realtid var det finns en ledig säng eller var en rullstol eller kollega hamnat.
– Att inte veta var saker är i sjukvården ger en ökad osäkerhet, tidsspillan och är ett slöseri med knappa resurser, skriver Induo i ett pressmeddelande.
Den lösning som Induo plockat fram bygger på trådlös meshteknik från finska Wirepas. Tekniken ger en positionsnoggrannhet på någon meter.
Fasta ankare placeras ut på avdelningarna. De ansluter automatiskt till varandra och utgör ryggraden i systemet. Dessa ankare är batteridrivna och självkonfigurerande.
De enheter som ska spåras förses med taggar. Data från taggarna kan användas för att ta fram både longitud- och latituddata för att visualisera utrustningen – och även temperatur och annan data – i en app där allt är inplacerat på en ritning.
Att visualisera resurserna är bara en av tillämpningarna. I nästa steg går det att utvidga plattformen för bokning direkt i en app, eller för att påkalla en taggad kollegas uppmärksamhet.
Det här är en tekniklösning som du kan hitta via svenska Induo.
Företaget har även involverat sig i coronakrisen genom att donera 300 antenner – och rabatterat supporten – till ett system för fjärrvård och egenvård av multisjuka i hemmet. Systemet har Induo utvecklat tillsammans med sin kund Cuviva. Det utnyttjar trådlösa sensorer, surfplatta och mobilnätet – det är inte säkert att äldre har Internet.
På Induo råder ingen arbetslöshet.
Ulf Seijmer |
– Det är många som behöver hjälp just nu med uppkoppling på distans, fjärrstyrning med mera, så vi jobbar för högtryck berättar företsgets utvecklingschef Ulf Seijmer.