JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Robotar som kan arbeta med och bredvid människor är en specialitet bland forskare vid Örebro universitet. Nu får ytterligare ett projekt på lärosätet tio miljoner kronor för att närma sig den självständiga roboten. KK-stiftelsen finansierar.

Självständiga robotar behövs för att automatisera vissa arbetsuppgifter på lager, i fabriker eller i gruvor – inte minst där arbetet kan vara farligt för människor.

– De självständiga robotar som finns idag har svårt att hantera oförutsägbara händelser och miljöer som ständigt förändras, säger Federico Pecora (bild i ingress), som forskar i datavetenskap och leder det aktuella projektet, i ett pressmeddelande.

Inom projektet, kallat TeamRob, ska inte bara robotar som kan arbeta för och med människor utvecklas, utan robotarna ska även kunna lära upp andra robotar och även människor. Robotarna ska kunna utföra arbetsuppgifter som överlappar det som människor gör.

– De måste alltså kunna förutse vad människor runt dem är på väg att göra. Dessutom måste robotarna agera på ett sätt som gör det möjligt för människor i dess närhet att förstå deras avsikter – vad de kommer göra härnäst. Projektet är indelat i fyra delar som undersöker olika delmoment: att instruera robotar, att överföra kunskap till robotar, arbetslag med både robotar och människor och att förstå varandras avsikter och kommunicera.

Forskningen sker i samarbete med Scania, Volvo Construction Equipment, Epiroc och Volvo Group Truck Operations. Örebro universitet har fått tio miljoner från KK-stiftelsen.

Tidigare i år fick Örebro universitet bland annat 1,4 miljoner euro i EU-stöd för att koordinera forskningsprojektet Darko – i det undersöks vad som krävs för att robotar och människor ska kunna jobba ihop i industrin (länk).

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)