Det har inte varit någon hemlighet att Huawei och många andra kinesiska bolag är medlemmar i O-RAN Alliance. Nu får USA:s bannlysning från i somras av ett antal av dessa kinesiska bolag den finska telekomjätten att pausa sitt deltagande. Avslöjandet kommer från Politico och bekräftas av Nokia.
Open RAN ses i USA och många andra västländer som ett sätt att öka konkurrensen för Ericsson, Nokia och Samsung när Huawei och ZTE inte får delta i upphandlingarna av mobilnät. Men att så många som 44 av medlemmarna i O-RAN Alliance är kinesiska (siffran kommer från det danska konsultbolaget Strand Consult) har inte fått någon stor uppmärksamhet. Förrän nu.
Enligt Light Reading är det Bidenadministrationens beslut i somras att addera Inspur, Kindroid och Phytium till listan över bannlysta företag (Entity List) som fått Nokia att dra öronen åt sig. Det finns en potentiell risk att samarbetet via O-RAN Alliance skulle kunna skapa problem.
Nokia gick tidigt med i O-RAN Alliance och har aktivt bidragit till arbetet med att öppna upp arkitekturen i mobilnäten inklusive 4G och 5G, det som ofta sammanfattas under begreppet Open RAN. Företaget startade så sent som i somras ett testcenter i Dallas för O-RAN.
Samtidigt fortsätter Nokia, Ericsson och andra västerlänska företag att samarbeta med Huawei, ZTE och andra kinesiska företag inom 3GPP, den branschorganisation som tar fram mobilstandarderna. Trumpadministartionen gav klartecken för det sommaren 2020.
John Strand på Strand Consult påpekar för Elektroniktidningen att det finns en viktig skillnad mellan 3GPP och O-RAN Alliance där den förstnämnda är en standardiseringsorganisation enligt WTO:s definition men inte den sistnämnda. Tilläggas kan att O-RAN Alliance arbete bygger på 3GPP:s standarder.
John Strand skriver att man aldrig ska säga aldrig men att han har svårt att se att det kan finns företag i O-RAN Alliance som finns med på USA:s sanktonslista. Antingen kan organisationen lyfta sig till WTO-kraven för en standardiseringsirganisation eller så måste de kinesiska företagen lämna.
Zbynek Dalecky på O-RAN Alliance skriver till Elektroniktidningen:
O-RAN Alliance är medveten om oron rörande deltagare som kan vara föremål för amerikanska exportrestriktioner och arbetar med deltagarna i O-RAN för att säkerställa att amerikanska lag följs.
Var det slutar går bara att spekulera i men Ericssons vd Börje Ekholm har upprepade gånger varnat för risken att Kina tar fram en egen standard för nästa generations mobilnät om de kinesiska företagen stängs ute.
Huruvida även Ericsson pausat arbetet inom O-RAN Alliance är oklart, presstjänsten svarar så här:
”Vi arbetar utifrån strikta kontroller givet att företag regelbundet läggs till och tas bort från US Entity List. Den nuvarande situationen kan hämma framstegen inom O-RAN Alliance och vi är angelägna om att situationen ska lösas så snabbt som möjligt.” och tillägger:
"För närvarande hålls inte några möten men vi är fast beslutna att se arbetet fortsätta."