JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stansa hål i Epishines solcell

Det går att göra hål för exempelvis en knapp i Linköpingsföretaget Epishines tryckta solcell utan att den slutar fungera. Solcellen har döpts till Onecell och underlättar integrationen i små inomhusprodukter med begränsad yta.

Onecell passar precis som Epishines tidigare solcell i inomhusprodukter där man antingen vill förlänga batteritiden eller helt vill ersätta batteriet.

Exempelvis har företaget nyligen visat upp en luftkvalitetssensor som strömförsörjs av solcellen i kombination med en superkondensator från Ligna Energy som också den tillverkas i en tryckprocess.

Onecell har samma prestanda som Epishines existerande produkt men det går att göra hål i den utan att den förstörs. Istället tappar man effekt i förhållande till hur tort hålet eller hålen är.

Dock går det inte att göra hålen på egen hand, det behövs en förseglinmg längs kanterna som bara kan appliceras under tillverknigsprocessen.

Ju mer ljus det är i rummet desto mer effekt levererar solcellen. Med bara inomhusbelysning på 50 Lux, ligger det på 1,6 µW/cm2. När solen skiner ökar det till 7,2 µW/cm2 och på ett kontor med bra belysning på 500 Lux lyfter det till 18 µW/cm2.

Tilläggas kan att efter tio år levererar solcellen 80 procent av den ursprungliga effekten.

Onecell finns i storlekar från 20 till 300 cm2 och är bara 0,2 mm tjock. Det går att anpassa ytan så att den får en textur som matchar omgivningen, exempelvis mjukplast, läder och borstade material.

Dessutom är den tillverkad i en rulle-till-rulle-process med ofarliga material.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)