”Möjligheten till en första kommersiell tillämpning redan under 2006 är goda”, säger årsrapporten. Det är den möjligheten som orsakar spekulationen.
Den dag Impact Coatings annonserar sin första stororder blir det mjuka spekulationsguldet hårdare.
Företagets erbjudande är unikt. Ingen annan får använda materialet maxfas som ytbeläggning, enligt ett patent som ägs tillsammans med ABB.
Maxfas har samma kontaktmotstånd som det klassiska beläggningsmaterialet guld – det skiljer bara 10–20 procent i gulds favör.
Kampen står mellan maxfas och guld |
Guldspetsar slits platta där maxfas håller formen. Ett-noll till maxfas. Tillämpningen är från Saabtech. |
Kreditkort utan guldpläterat chips? I turistklass, eller? Ett-ett. Men Impact Coatings och ABB har ett separat patent för tillämpningen och samtal med tillverkare pågår. |
Maxfaspläterade audiokontakter. Snyggt! Heavy Metal! Två-ett till maxfas. Tyvärr bara en demonstrationstillämpning. FOTO: Jan Tångring |
Kontaktkula första användaren
Maxfas består av tre titan-, en kisel- och två kolatomer. Alternativt kan kolet bytas mot kväve, och titanet och kislet kan bytas mot flera olika andra ämnen.
Det finns hittills en enda kund. Världens första skarpa maxfaspläterade kontaktdon är en ensam millimeterkula i manipulatorn till ett transmissionselektronmikroskop.
Kulan glider runt, håller kontakten och överför information.
– Man försökte med traditionellt guld och med titan och krom. Men det fungerade inte, berättar Henrik Ljungcrantz.
De ledde inte tillräckligt med ström under det låga kontakttrycket.
Men kulkunden är alldeles för liten för att vara intressant för börskursen.
– Vi söker efter storvolymprodukter, säger Henrik Ljungcrantz.
Han har identifierat 675 kontaktdonstillverkare och räknat ut deras sammanlagda omsättning: 250 miljarder kronor.
– Den här marknaden är riktigt, riktigt stor, säger Henrik Ljungcrantz.
Företaget har idag avsiktsförklaringar med åtta företag som utvärderar maxfas.
– Var och en av dem representerar en storvolymprodukt, säger Henrik Ljungcrantz.
Dessutom för man samtal med ytterligare tillverkare. En av dessa tillverkar smartkort.
Talar med smartkortstillverkare
Det finns två miljarder smartkort. Deras chips är guldpläterade. Ett smartkort används i ett år. Men slitage kan blotta ett nickellager, och sedan koppar, som oxiderar. Och så tappar
|
Maxfas skulle skydda betydligt bättre, enligt Henrik Ljungcrantz.
Elektroniktidningen: Är då maxfas bättre än guld i alla tillämpningar?
– Njaaaäääe, det kommer nog alltid att finnas användning för guldplätering.
För att det är snyggare. För att det är jobbigt att byta från invanda spår. För att man vet vad man har men inte vad man får. För att det kanske är lite bättre i en viss tillämpning, men inte så pass mycket att den lilla förbättringen spelar någon roll. Och så vidare.
Han ger inga exempel där guldplätering är bättre ur rent teknisk synvinkel. Listan på maxfas fördelar är däremot lång. Det är till exempel korrosionsbeständigt genom att det varken reagerar med svavel, klor, syre eller kväve.
Och det är ”duktilt” vilket betyder att det deformeras tillsammans med det belagda materialet i stället för att spricka, när det utsätts för slag, repor eller böjning.
Borde inte partnern ABB använda maxfas i egna tillämpningar om det är så bra?
– ABB har mycket höga krav. De måste kunna garantera en livslängd på 30 år. Det är svårt att göra forcerade tester och fälttester kan ta flera år, säger Henrik Ljungcrantz.
För trots den visshet om maxfas goda egenskaper som Henrik Ljungcrantz utstrålar, ger han reservationer för alla de varianter av förbindning som beläggningen ännu inte testats i.
Tanken är att år för år lägga tillämpning efter tillämpning till portföljen av möjliga
Inte bara maxfas Maxfas är den teknik som får börskursen att studsa. Men Impact Coatings produktportfölj har också annat innehåll. - Kunderna kommer till oss med konkreta problem. De vill ytbelägga en komponent. Kanske är slitaget för stort, färgen fel eller kostnaden för hög på den lösning man har idag, berättar Henrik Ljungcrantz. Då kan Impact Coatings erbjuda beläggning av metall på plast med kanske aluminium eller koppar. Funktionen kan vara EMC-skydd, eller rena dekorationer av mobiltelefoner, bilar eller bärbara datorer. En annan produkt är hårdkromsersättning med Niob-supergitter. Hårdkrom används som nötningsskydd i kolvar, pistonger och kolvringar, men håller på att bli förbjudet i olika direktiv. |
Än så länge har utvärderingen gått bra.
– Förvånansvärt bra. Vi trodde vi skulle stöta på fler problem än vi faktiskt gjort, säger Henrik Ljungcrantz.
Kunderna hjälper utvärdera
Maxfas är inte den första ersättare till guldplätering som föreslagits. En gång trodde alla på titannitrid och kromnitrid. Men de visade sig oxidera och korrodera.
Också maxfas kan teoretiskt fortfarande slå huvudet i väggen.
– Det är just därför vi inte har maxfas på marknaden ännu. Vi vill inte släppa produkter utan att vara säkra på att de fungerar, säger Henrik Ljungcrantz.
Impact Coatings säger helt enkelt nej till direkta beställningar på användningsområden som inte testats.
– De kunder som inte vill vara med och utvärdera materialet, är vi just nu inte intresserade av.
Ett av Impact Coatings samarbeten kring tekniken är med svenska Carbex som säljer borstar till roterande kontakter. De ska beläggas med maxfas.
Systemet som Impact Coatings använder för att belägga med maxfas, är också det i sig unikt. Den heter Inline Coater och sänker produktionskostnaden tre till tio gånger jämfört med konkurrenternas metoder.
Maxfas är i princip gratis jämfört med guld, och därmed är tillverkningskostnaden desto viktigare i konkurrensen.