Järfällaföretaget Midsummer är ensamt i världen om att tillverka maskiner som gör små, lätta och flexibla solceller. Att sälja dessa maskiner, tillsammans med processen, är kärnan i verksamheten. Samtidigt bygger företaget ut egen tillverkning av solcellsmoduler för takpannor och falsad takplåt, för att visa hur solcellerna kan användas.
I höst har Midsummer expanderat kraftigt. Företaget har dels invigt en produktionslina för byggnadsintegrerade solcellsmoduler, dels invigt ett nytt utvecklingslabb. Totalt handlar det om ytterligare 1 000 kvm, vilket ger 3 500 kvm för hela verksamheten i Järfälla.
Sven Lindström |
– Men vi vill framförallt sälja maskiner, säger Sven Lindström, vd på Midsummer, och adderar:
Duo är namnet på företagets egenutvecklade system för tillverkning av tunnfilmssolceller. Det skapar lager på lager av CIGS-material – alltså koppar, indium, gallium och selen – på rostfritt stål med produktionsteknik hämtad från cd-industrin.
Hela affärsidén bygger på det lilla formatet. Företaget vill skyffla väldigt många små celler genom små vakuumkammare för att få upp produktiviteten.
– Alla som tillverkade maskiner för cd- och dvd-industrin gav sig in i solcellsbranschen på ett eller annat sätt, men bara vi behöll det lilla formatet. Andra skalade upp med storleken på substratet, exempelvis genom att använda stora glasskivor eller gå över till rulle-till-rulle-process, säger Sven Lindström och fortsätter:
– När jag lämnade cd- och dvd-branschen för 15 år sedan tillverkades det 35 miljarder skivor varje år med hjälp av väldigt många små maskiner. De stora cd- och dvd-tillverkarna hade 100-tals maskiner i sina fabriker. Det är vår tanke kring uppskalningen.
Idag tillverkas upp till 40 maskiner per år. Företaget köper in alla detaljer till maskinerna, men en svensk underleverantör monterar själva stommen i Taiwan. Från beställning till att en maskin är i Järfälla tar det fyra till fem månader.
På plats i Järfälla börjar Midsummer att hänga på elskåp och dra kablar. Därefter adderas sensorer, strömmen kopplas på, mjukvara laddas in och allt testas. När det är gjort koppas kylvatten på och alla gaser adderas. Då är det dags att köra maskinens för fullt. Det görs i fyra timmar, ofta med kunden närvarande.
– Från att en kund beställer en maskin till att vi kan leverera tar det 9 till 12 månader.
Från solceller till maskin till modulMidsummer startade 2004 i Högdalen, och flyttade 2007 till Järfälla. Idén var att tillverka tunnfilmssolceller på rostfritt stål som direkta ersättare till kiselsolceller i standardpaneler. Kiselsolceller var en dyr bristvara. Iden höll till 2008. Lehman Brothers-kraschen satte stopp för alla investeringar. Samtidigt gav den kinesiska staten alla som investerade i förnyelsebar energi stort stöd. Företaget bytte inriktning och började att tillverka maskiner med bidrag från Energimyndigheten. Beslutet var enkelt då alla fyra grundare kommer från maskintillverkare: före detta Micronic Laser Systems och M2 Engineering. Kina investerade massivt i solcellsindustrin mellan 2008 och 2010. Det gjorde att det fanns 60–70 GW-produktionskapacitet i landet år 2010, medan marknaden var 30 GW. Priserna kollapsade. År 2010 sålde Midsummer sina två första system till Kina. Det första fick företaget fullt betalt för. Det installerades i början av 2011. Det andra avbokades. Alla maskinbyggare i Europa drabbades. 2010 gjorde de flesta sitt bästa resultat någonsin, året därpå gick väldigt många i konkurs – framförallt de som tillverkade maskiner till kiselsolceller. År 2011 tvingades Midsummer att säga upp två tredjedelar av personalen. Kvar blev knappt tio personer. Företaget gjorde en nyemission till extremt låg värdering, fick in lite pengar och funderade på vad det skulle göra. Idén att göra lätta flexibla moduler kom upp. Mot slutet av 2012 riktade företaget in alla resurser på att ta fram moduler utan glas. Under 2014 kom några ordrar och året därpå tog ett samarbete fart med den amerikanska affärsfamiljen Gao, med rötter i Kina. År 2015 var Gaos företag Sunflare – som utvecklar lätta flexibla solcellspaneler – redo att köpa ett stort antal maskiner. Sunflare tillverkar i Kina, men säljer solceller på den amerikanska marknaden för olika tillämpningar, exempelvis till tak, fordon och integrerade i prefabricerade hem. Midsummer började återigen att bygga organisationen och tog in far och son Gao som delägare. Idag har företaget cirka 110 anställda i Järfälla. |
En anledning till att företaget satsar på egen tillverkning av solceller och moduler är att hjälpa de kunder som köper maskiner att snabbare komma upp i full fart. Under tiden de väntar på maskinerna kan de börja marknadsföra sina produkter.
– Vanligtvis vill våra maskinkunder också ha paneler för att testa hur de fungerar, och om de håller, innan de tar beslut om att köpa en maskin.
Samtidigt har Midsummer sett ett behov av att utveckla tillämpningar för att visa vad man kan göra med de flexibla modulerna.
Den första idéen att förverkligas var att integrera moduler i falsade plåttak. Därefter lanserades vågiga moduler som kombineras med Benders takpannor i våras.
– Vi har även några andra produkter på gång där vi integrerar modulerna i byggnadsmaterialet på ett eller annat sätt.
I oktober invigde företaget dessutom en helt ny produktionslina för solcellsmoduler anpassade att läggas på takplåt eller takpannor. Likaså har företaget börjat tillverka egna falsade plåttak för sina moduler.
– En skillnad mellan vår produktionslina och andras är att vår är väldigt flexibel. Vi kan göra många olika format på modulerna, medan tillverkare av exempelvis paneler med kiselsolceller alltid har ett fast mått.
– Ingen annan gör något liknande oss. Det finns bara två andra som gör lätta flexibla paneler, men de kör båda rulle-till-rulle-process med specialbeställda maskiner som ger extremt dålig yield och upptid.
I den nya produktionslinan kan strängar om upp till 12 seriekopplade solceller tillverkas som en enhet. Därefter kan två sådan strängar kopplas i serie. En modul kan sedan byggas upp med flera strängar i bredd, upp till sex stycken, där alla solceller är seriekopplade.
Modulerna till takplåt är upp till 24 seriekopplade solceller långa, och två strängar bredda. Den vågiga modulen till Benders takpannor består av tio solceller, fem i bredd och två på höjden.
– Den är också lite annorlunda. En stor del består enbart av plast som placeras på undersidan av raden takpannor som ligger ovanför. Därmed kan kopplingsdosan hållas dold under takpannorna samtidigt som modulen hålls fast, säger Sven Lindström
En viktig detalj är också att Midsummer inte försöker konkurrera med kisel, som numera är väldigt billigt.
Istället arbetar företaget med att hitta tillämpningar där kisel av olika anledningar inte går att använda, exempelvis för att det är för sprött, tungt eller oflexibelt.
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
– Hela idén är att bygga en marknad som gör att företag vill köpa våra maskiner. Vi får mellan 3,5 och 5 miljoner dollar för en maskin. Det är en jättestor affär jämfört med ett hustak som kostar en till tvåhundratusen kronor.