JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Photon Sports: Snart ute på fotbollsplanen

Uppstartsföretaget Photon Sports vill ge idrottare ett träningsredskap som i realtid kan mäta faktorer som snabbhet, reaktionstid, riktningsförändring, spänst och explosivitet. Det görs genom att följa rörelsen med en 3D-kamera och omedelbart ge feedback. Planen är att lansera en första produkt för fotbollsspelare i sommar.

– Vi jobbar med att göra avancerad teknik extremt flexibel och användarvänlig, säger Jonas Sjöberg, företagets grundare.

Jonas Sjöberg

Tanken är att träningsverktyget som Photon Sports utvecklar ska fungera brett – det ska passa elitidrottare, men på sikt också inom breddidrott och ungdomsverksamhet. Det måste vara robust, bärbart och lättanvänt. Varken vägguttag, uppkoppling eller annat ska behövas.

Basen är ett vanligt kamerastativ med en time-of-flightkamera (3D-kamera, ToF) som är direkt kopplad till en surfplatta som sköter all bildbehandling i realtid. Idrottaren tar på sig en väst i ett speciellt stretchmaterial med reflekterande egenskaper eller ett midjebälte. Det senare används när personen står nära kameran och man vill ha en väldefinierad markör för att detektera små rörelser, som hopp.

– Vi mäter hur man förflyttar masscentrum och på så sätt digitaliseras rörelsebanan för kroppen under löpningar och hopp.

I första hand studerar företaget hur en individ förflyttar sin kropp. En stor utmaning är att mäta från nära kameran till 30 meter bort med samma sensor när något rör sig snabbt. Exponeringen måste hela tiden vara perfekt – inte för svag eller stark signal.

Basen är ett vanligt kamerastativ med en time-of-flightkamera (3D-kamera, ToF) som är direkt kopplad till en surfplatta som sköter all bildbehandling i realtid.

Den första produktgeneration kommer att inkludera sju-åtta förprogrammerade tester, som löpning med och utan riktningsförändring och olika hopp.

Noggrannheten i mätningen beror av testet. På stillastående objekt är ambitionen att ligga bättre än ±2 cm över hela mätområdet vilket exempelvis motsvarar 0,1% vid 20 meter.

Betydligt mer komplext blir det när personen rör sig eftersom det alltid finns en viss rörelse hos kläderna.

– Vi arbetar på olika sätt för att verifiera mätnoggrannheten i rörelse. Dels mäter vi på objekt med kända rörelser, dels mäter vi med ännu mer avancerad mätteknik för att hitta mätmetoder, förklarar Jonas Sjöberg, och adderar:

– Inom idrott talar experterna om ”minimum worthwhile improvement”. Då kan man fråga sig vad 0,01 sekunder i en löpning motsvarar? Är du uppe i hastigheten 7-8 m/s blir det 7-8 cm. Räcker det? Det är ett sätt att definiera kravet på mätnoggrannheten.

Jonas och optisk mätteknik

Jonas Sjöberg grundade Photon Sports 2016. Idag har företaget fyra anställda, två på väg in samt söker aktivt efter ytterligare kompetens inom mjukvaruutveckling. Photon Sports har två kontor, ett vid inkubatorn Uminova innovation i Umeå och ett vid Skellefteinkubatorn Unboxx.

Jonas Sjöberg är teknisk fysiker och har arbetat med optik och optisk mätteknik i 25 år. Han har bland annat ägnat totalt 14 år på två konsultbolag i Stockholm där han utvecklat optiska lösningar med uppåt 150 olika bolag. Han har även arbetat på Sony Ericsson, där han utvecklat kameror. När han vände hem till Västerbotten för mer än tio år sedan var han med och grundade stiftelsen Adopticum, där han också arbetat som utvecklingschef i sex år.

För nästan tio år sedan fick Jonas Sjöberg inspiration till det Photon Sports utvecklar. En barndomsvän undrade hur man kan mäta startaccelerationen på sprintlöpare. Jonas Sjöberg arbetade då med den nya 3D-kameratekniken kallad time-of-flight och insåg att den har potential att lösa utmaningen, även om den vid det laget var alltför dyr.

Flera år efter att Jonas Sjöberg lämnat Adopticum fick Photon Sports hjälp genom stiftelsens RIO-projekt (se länk).

Idag är det vanligast att använda fotoceller för delar av de tester som Photon Sports siktar på att utföra. Även andra tekniker, som laserradar och vajersystem, förekommer.

– Men löpningar i lag- och bollidrotter har en hög andel riktningsförändringar. Det mäter man inte bra med någon av dagens tekniker. Det vill vi göra.

Photon Sports använder en standardkamera som det i samarbete med tillverkaren modifierat både hård- och mjukvarumässigt. Innan 3D-kameran hamnar på stativet går den igenom en omfattande kalibreringsprocess i labbet. Därefter görs kompensation i realtid individuellt för respektive test.

– Mycket handlar om att vi ska kunna styra parametrar som den vanliga kunden inte har tillgång till, exempelvis hur man läser ut bilderna vid mätning på rörliga objekt. Du får olika rörelseartefakter beroende av hur du läser ut bilderna och synkroniserar.

Hur tätt en mätning ska utföras beror av testet – i övningar utan nämnvärda riktningsförändringar går det att interpolera mellan mätpunkter, vid riktningsförändringar behövs tätare mätpunkter.

– I vår första version kör vi 120 Hz samtidigt som vi justerar olika inställningar beroende av testet, säger Jonas Sjöberg, och fortsätter:

– Sen har vi olika algoritmerna för att ta ut parametrarna, som är väldigt olika beroende av vad det är för test. Det kan exempelvis vara maxhastighet eller effekt och acceleration vid riktningsförändring som ska visas för tränaren eller idrottaren.

I skrivande stund har Photon Sports två prototyper ute hos kunder. Optiken, kameran och bildbehandlingen är tillräckligt bra för att släppa en första generation. Det företaget slipar på är ett förbättrat gränssnitt mot användaren.

– Vi vill ha det på plats innan vi släpper den första produkten men även därefter finns det definitivt områden som vi kan förbättra. På sikt ska vi även ha flera produkter med lite olika prestanda.

Initialt är målgruppen fotbollsklubbar. Valet grundar sig på att fotboll är en stor idrott och att företaget måste fokusera, åtminstone till en början.

– I teamet har vi också expertkunnande, inte minst med Hanna Marklund som gammal landslagsspelare.

I höstas klev fotbollsprofilen Hanna Marklund in som ny delägare. Hon har spelat 118 landskamper, tagit tre SM-Guld, ett EM-silver och fått svensk fotbolls finaste pris: Diamantbollen. Om någon vet hur spelare och tränare vill ha det så är det hon. Likaså har hon en uppsjö kontakter som kan leverera feedback.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Planen är att släppa den första produkten i Skandinavien i sommar.

– Därefter är ambitionen absolut att nå ut globalt inom inte allt för lång tid. Vi tittar redan nu på en lämplig lite större marknad för fotboll utanför Skandinavien. Det blir nästa steg, konstaterar Jonas Sjöberg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)