JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han ska få AAAAA att växa

Komponentdistributören AAAAA, 5A, i Vellinge är ett välskött bolag med fokus på europeiska leverantörer och asiatiska alternativ. Företaget förvärvades nyligen av komponentmäklaren och grannen J2 Sourcing som gett Mathias Bergman i uppgift att växa verksamheten.

– Jag räds inte uppgiften men får vara ödmjuk. Det är klart att det är mycket att lära sig men att skala bolag är att skala bolag.

När Mathias Bergman anställdes på J2 i början av året fanns inte 5A på J2:s radar även om det inte tog lång tid innan bolaget dök upp. Grundaren Bosse ­Nilsson ville pensionera sig.

– Här finns ett fungerande bolag som alltid gjort vinst. Vi sträckte ut en hand och plötslig insåg alla parter att det var en match-made-in-heaven.

Planen är att fortsätta driva 5A som en separat enhet.

– De fungerar väldigt väl både vad gäller leverantörer och kunder men vi tror att vi kan få ett plus ett att bli tre.

En del av det är att J2 ska dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper, relationer och allt annat som byggts upp under åren. Matthias Bergman jämför samarbetet med att spela strutfotboll på midsommar.

– Du tror att du ser allt men tillsammans ser man mer av spelplanen.

5A jobbar tidigt i produktlivscykeln, under konstruktions­fasen eller när en komponent ska bytas ut, medan J2 sysslar med att släcka bränder, att hitta komponenter som inte går att få tag på via de vanliga kanalerna, men också ta hand om komponenter som blivit över och att konsolidera leveranskedjan, att minska antalet leverantörer, för att kapa kostnader.

– Jag fick erfara hur tufft det var på Radinn och jag vet hur man för dialoger i ledningsgrupperna på kundsidan om det och hur man får ned kostnaderna för materialet, säger Mathias Bergman.

Här finns en möjlighet för 5A att erbjuda J2:s kunder alternativa leverantörer från Asien med lägre priser, ett sortiment som kan utökas efterhand.

Med J2 i ryggen blir det också möjligt att föra en dialog med större bolag som föredrar att göra affärer med leverantörer som inte är allt för små.

– J2 är nästan tio gånger så stora som 5A men det kan spridas kunder åt bägge hållen. Lika barn leka bäst brukar man säga.

Pandemin visade på sårbarheten i många leveranskedjor vilket kan vara förödande för företag som har säsongsbetonad försäljning. Det gällde Radinn där han själv jobbade.

– Missar man två, tre fyra veckor kan man missa en stor del av årets försäljning.

Samtidigt finns det branscher som inte alls är lika cykliska men som ändå uppskattar en pålitlig försörjningskedja. Försvarsindustrin och medicinteknikområdet är två exempel.

Ett eget lager är en av kompo­nenterna i framtidsplanerna. Historiskt har 5A lagerhållit mindre kvantiteter åt kunderna

–Jag tror det finns ett behov och intresse hos många kunder att äga ett lager men det behöver inte finnas hos dem.

Samtidigt binder ett lager alltid kapital och om urvalet är fel riskerar man att bli sittande med hyllvärmare som i värsta fall måste skrotas eller säljas med förlust.

Än finns inga konkreta planer på hur 5A:s lager ska se ut, hur stort det ska bli och vem som ska äga komponenterna. Men för kunderna kan det vara bättre att äga vissa nyckelkomponenter som en buffert än att ha färdiga produkter på lager.

– Jag har sett det från kundsidan och kvalitet är allt. Men å andra sidan är kostnaderna hur intressanta som helst. Kan man sänka priset skapar man konkurrensfördelar.

Ytterligare en anledning till att kunderna kan vara intresserade av att investera i ett lager handlar om produkternas livslängd där det i vissa branscher kan vara så att de lever betydligt längre än den tid en viss komponent är i produktion.

J2 har ett höglager i Malmö på 4000 kvadratmeter men om det ska användas eller om det blir någon annan lösning är för tidigt att säga.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– Jag vet att det tar tid, det krävs hängivenhet och man måste ha uthållighet annars går man inte i mål. Det här är inget höftskott, det är tänkt att ske över lång tid.

 

Explosionsartad tillväxt efter pandemin

Komponentmäklaren J2 ­Sourcing har växt explosions­artat de senaste åren.

Från 242 miljoner kronor år 2020 till 889 miljoner 2021 och 2,1 miljarder år 2022 mycket beroende på kundernas filosofi att inte ha några lager, utan att förlita sig ett kontinuerligt inflöde av komponenter. En strategi som slutade fungera när Covid-19 slog till med full kraft.

Alla som varit med ett tag vet att efterfrågan och därmed även priserna går i cykler, efter brist kommer överskott.

– J2:s cykler är mycket brantare än 5A men de är liknande. Sen har vi en annan fin sak att våra affärer kompletterar varandra utifrån kundernas produktlivscykler och att J2 valt att investera vinsten i anställda, i lokaler, i lösningar för att förbereda sig för nästa steg så när det väl börjar snurra igen är man beredd och kan ta marknadsandelar.

Förutom i Malmö har J2 kontor i Storbritannien och Japan. Men enbart på Malmökontoret pratas 30 olika språk vilket gör att kunderna upplever verksamheten som lokal.

– J2 är väldigt personligt, företaget tror mycket på relationsbyggandet och att affärer ska göras lokalt.

 

Drev ett antal egna uppstartsbolag

Efter att ha inlett sin karriär i slutet av 1990-talet på Framfab i Malmö drev Mathias Bergman ett antal egna uppstartsbolag inom mjukvaruområdet.

– Jag har insett att uppstartsbolag är lite som att köra en bil på ettan och tvåan, men att skala dem är något helt annorlunda när man måste börja prata om strategiska beslut och se bolaget ur ägarnas perspektiv, säger han och fortsätter:

– Första gången misslyckades jag, tog fel beslut. Andra gången lyckades jag, hade lite tur och tredje gången lyckades jag väldigt väl.

Efter de egna startupperna blev Mathias Bergman år 2018 kontaktad av styrelseordföranden för någon annans startupp, Radinn, som utvecklade en elektrisk surfbräda och ville ha honom som vd för att skala bolaget.

Det var första gången han kom i kontakt med hårdvara, hans tidigare bolag sysslade med mjukvara. Radinn hade en prototyp till surfbrädan, nu handlade det om att få den i produktion för att få fart på försäljningen. Delarna kom från Asien, framförallt Kina, men hade kvalitetsproblem.

– Vi insåg att det aldrig kommer att fungera så vi plockade hem produktionen och byggde upp en leverantörskedja.

Bland annat anlitades en kontraktstillverkare för elektroniken medan slutmonteringen gjordes i egen regi.

– Det var en fantastisk erfarenhet, att få vara med i hela produktlivscykeln med alla utmaningar det innebär.

Men pengarna tog slut i november 2023. Det blev konkurs och resterna köptes efter en tid av en konkurrent.

Det var då Mathias Bergman blev kontaktad av komponentmäklaren J2 Sourcing.

– De sade: vi ska göra något spännande och här passar du perfekt in.

 

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)