Transparens i form av synlighet i försörjningskedjan gentemot distributionsledet är ett effektivt sätt att motverka framtida kriser med komponentbrist. Det menar Johan Högberg, försäljningschef på Arrow Electronics i Sverige.
Leverantörskedjan för elektronik har blivit mer globaliserad och komplex än någonsin tidigare – och för att hantera den komplexiteten krävs strategi och expertis. Det anser Johan Högberg, försäljningschef på Arrow Electronics i Sverige. Arrow är en av de största elektronikdistributörerna i världen. Det är en global koncern med miljardomsättning och ett brett utbud av komponenter från tusentals tillverkare.
Johan Högberg |
Pandemin gjorde frågan om försörjningsberedskap aktuell då fabriker blev stående på grund av komponentbrist. Även om detta var en extrem händelse som var helt oförutsägbar, påminner Johan Högberg om att halvledarindustrin alltid varit cyklisk. En bristsituation kan snabbt vändas till det motsatta, med ett överskott då försäljningen sjunker, liksom halvledartillverkarnas resursutnyttjande.
Hur ser du på frågan om försörjningsberedskap i elektronikbranschen? Pandemin och de internationella kriserna som nu pågår, pekar ju på svagheterna i systemet.
– Under de senaste åren har företag ställts inför aldrig tidigare skådade störningar i den globala leveranskedjan, samtidigt som megatrender som elektrifiering, smart–allt, energihantering samt AI och autonoma lösningar ständigt ökar efterfrågan på komponenter, svarar Johan Högberg.
– På Arrow har vi arbetat oss igenom den lagerkorrigering som påverkade de globala teknikleverantörerna under de senaste kvartalen. Den cykliska karaktären är en realitet som vi måste förhålla oss till. Och nu navigerar vi genom en långvarig korrigering när kunderna tömmer överskottslagren som byggdes upp efter pandemin.
Hur ska branschen förbereda sig för kommande kriser och störningar i leverantörskedjorna?
– Samtidigt som ledtiderna har förkortats bör företagen förbereda sig för framtida störningar. Nu när ledtiderna är korta och lagren fyllda är det ett perfekt tillfälle att genomföra strategiska förändringar och utveckla leveranskedjor där riskerna minimerats. Att försöka göra samma sak på en marknad där det råder allvarliga brister kan vara svårt.
Hur ska man arbeta i praktiken för klara en kris?
– Synlighet, transparens, i leveranskedjan är en kärna i det vi gör. Vi arbetar därför nära våra kunder för att upprätthålla en kontinuerlig inblick i prognoser, order, lager, leveranser, fakturor och returer.
– Ett företag måste bedöma vilka risker som finns på komponentnivå. Hela materialförteckningen kan innehålla hundratals eller tusentals elektroniska delar. Det finns verktyg på marknaden som stödjer riskkategorisering på detaljnivå, till exempel Silicon Expert. När kategoriseringen har gjorts måste de formulera en inköpsstrategi för varje del beroende på risk.
Behövs kris- eller buffertlager? Hur ska man i så fall utnyttja dem?
Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen. Prenumerera kostnadsfritt! |
– Motståndskraft i leveranskedjan har blivit viktigt under de senaste åren. Vi hjälper kunderna att säkra ingående material eller buffertlager, beroende på de förväntade marknadsförhållandena. Åtgärderna kan vara att säkra lager, minska ledtiderna för leveranser till tillverkningsanläggningar och stödja regionaliserade buffertstrategier.
Härifrån kommer elektronikkomponenternaDistributörsjättarna väljer ofta att placera sina europeiska logistikcentrum i Nederländerna och Belgien.
Distributionen av elektronikkomponenter ligger i några få mycket stora företags händer. Precis som tillverkningen. De senaste 10–20 åren har det skett en kraftig koncentration bland elektronikdistributörerna i världen. Arrow och Avnet är de två största. Även lagren koncentreras till några få platser. Nederländerna och Belgien tycks ha blivit elektronikbranschens favoritländer i Europa. Svenska Rotakorn, med kontor och lager i Åtvidaberg, är ett specialfall som tagits med i listan. Det är en komponentmäklare som bland annat förmedlar restpartier. Listan gör inte anspråk på att vara komplett. Vi kan enbart ange försäljningssiffror för de distributörer som finns representerade med svenska aktiebolag. |