JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Håller i dina probar

Den som bara behöver en enda prob kan hålla den i en hand och justera inställningarna på instrumentet med andra handen. Men är det två eller fler blir det klurigare. Trots att problemet är nästan lika gammalt som oscilloskopet är Skånebolaget Sensepeek först med en enkel och billig lösning som dessutom har blivit en världssuccé.

– Tittar man på oscilloskop­branschen har användarna aldrig köpt oscilloskopsprobar, bara reservdelar. Vi har skapat en ny eftermarknad. Med oss får du ett mervärde, vi löser ett problem som de har, säger Magnus Birch som är en av de tre grundarna.

Uttalandet är kaxigt men faktum är att företagets siffror bekräftar bilden. Omsättningen har vuxit från år till år och alltid med lönsamhet. I fjol landade den på närmare 14 miljoner kronor med en vinst på drygt tre miljoner.

– Vi har inga konkurrenter, vi har skapat marknaden helt själva.

Du vet säkert hur det känns. Du sitter där med ett kort och försöker pricka rätt punkter med en eller två probar samtidigt som inställningarna på oscilloskopet behöver justeras. Fast egentligen vill du se fler signaler. En kollega får rycka in. Eller så löder du fast några stift som förhoppningsvis sitter kvar även nästa vecka.

Exakt den här frustrationen upplevde Magnus Birch när han arbetade som konsult på de stora bolagen i Skåne.

– Det fanns lösningar men de var extremt dyra och inte särskilt bra.

Så han fick ofta hjälpa mjukvaruutvecklarna genom att löda fast stift på korten så de kunde ansluta sina probar.

– När man plockat ut 16 signaler och är nöjd med arbetet kan det hålla några minuter innan det går sönder.

Eller så behövs det signaler från andra punkter.

Där uppstod idén om att kunna sätta ned probspetsen på valfri punkt där den sedan stannade kvar.

Magnus Birch

Tillsammans med två kollegor började han skissa på en lösning som skulle vara enkel och pålitlig. Resultatet blev en metallplatta med hållare för kortet och flexibla armar med en fjäderbelastad probspets i ena änden som är ansluten till instrumentet.

Användaren tar tag i spetsen, för den till en lämplig punkt på kortet och trycker till lagom hårt. Spetsen stannar då kvar även om du stöter till kortet. Mer om tekniken i faktarutan nedan.

– Vi gjorde det först och främst till oss själva men det blev väldigt, väldigt bra så alla andra runt omkring oss ville också ha det.

2015 registrerades Sensepeek och redan samma år släpptes de första produkterna.

– Vi är en härlig mix, som arbetar med mjukvara, hårdvara och mekanik.

En sak som skiljer Sensepeek från andra företag är att det inte finns några anställda. Inte ens grundarna är det fast de jobbar heltid.

– Skulle vi haft anställda för de olika momenten hade vi behövt vara 50 stycken, det skulle inte gå i dagsläget. Bara på lagret hade vi behövt fyra, fem personer som packar paket hela dagarna.

Istället har företaget avtal med allt från svenska och utländska tillverkare till konsulter och jurister.

– Den här modellen fungerar fantastiskt bra att skala upp och ned efter behovet. Vi har alla erfarenhet av att ha bolag med anställda. Det har blivit väldigt naturligt för oss att plocka bort de moment vi brinner minst för och göra det vi brinner mest för.

En annan sak som sticker ut är att företaget inte spenderat en enda krona på att göra reklam för produkterna.

– Vi skickar inte heller mail till de som köpt av oss om att vi har en ny produkt. Vi tycker inte själva om att få den typen av spam från andra företag.

Strategin har istället varit att delta på mässor som ­Electronica och Embedded World, eller på andra mässor, där våra återförsäljare ställer ut och låter produkterna tala för sig själva.

– Vi kommer inte till ­mässor i kostym, vi kommer dit som utvecklare och är klädda så. Sen jobbar vi mycket med prisbilden, det är extremt viktigt för oss att våra probar och instrument aldrig får vara så dyra att man måste ha ett samtal med inköp först. Man ska kunna gå direkt på att köpa.

Det innebär att man kan köpa ett komplett probkit inklusive platta och hållare för strax under tusenlappen. De största paketen med de bästa probarna går på lite över 3 000 kronor.

Vill man bara ha en platta med hållare räcker en femhundring.

Produkterna säljs under det egna varumärket PCBite men också av vissa oscilloskop- och logikanalysatortillverkare som då sätter sitt eget namn på dem.

– Jag kan säga att vi levererar till några av de stora och de vi inte levererar till använder våra verktyg för att utveckla sina instrument.

Dessutom finns mellan 30 och 40 återförsäljare runt om i världen inklusive de stora som Digikey och Mouser.

– Vi säljer till nästan alla länder förutom där det finns handelsembargon.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Trots att alla delar är mönsterskyddade och företaget har några världspatent dyker det av och till upp kopior.

– Vi har inget intresse av att driva rättsprocesser, ofta räcker det med att informera om att det är ett intrång, de allra flesta respekterar det.

En väl avvägd kombination

Sensepeeks lösning kan vid en snabb anblick misstas för en probstation men det finns en avgörande skillnad, det saknas låsskruvar som behöver dras åt när proben är på rätt plats. Det räcker med att placera spetsen där man vill ha den, trycka ner den försiktigt och sedan släppa den så håller den sig kvar. Även om du stöter till kortet.

– Vi har fått förfrågningar från en del stora rymdföretag men det fungerar bara på jorden med tyngdkraften.

Förklaringen ligger i mekaniken där armen är flexibel och sitter fast med en magnet på bottenplattan. Den går därmed att placera på valfritt ställe så den når punkten där signalen finns.

I andra änden av armen finns utbytbara och fjäderbelastade probspetsar plus en vikt. Genom att dimensionera längden på armen, dess styvhet och vikten i tyngden plus kraften som krävs för att trycka ihop fjädern på rätt sätt blir resultatet att fjädern stannar i sitt mittläge efter det att den tryckts ihop. Spetsen fortsätter därmed att ha kontakt med kortet även om armen rör sig lite.

– Just fjäderbelastade nålar är ett av våra världspatent och en stor anledning till att vi lyckats med att göra detta och inte andra.

Probarna har BNC-anslutningar med en extra pinne som gör att oscilloskopet kan identifiera typen. Även om det inte finns någon officiell standard använder alla ­oscilloskoptillverkare samma lösning där värdet på motståndet som är kopplat till pinnen utgör identiteten, exempelvis att det är en 500 MHz-prob med en delning på 10:1.

– Vi gör probar upp till 650 MHz som är helt analoga. Sen har vi 800 MHz i labbet men det är inget vi säljer, säger Magnus Birch och fortsätter:

– När vi började, satsade vi på en öppen design, det vi kallar SP­klassen för multimetrar och logikanalysatorer. De går upp till 10 MHz.

Med öppen design menas i det här sammanhanget att probarna inte har något skal som tar plats, det gör att man kan stacka dem väldigt tätt, ner till 0,4 mm.

Om man istället vill mäta på högre spänningar och strömmar finns SQ-serien, en prob som är isolerad och klassad. Den klarar DC till 500 MHz och har en jordklämma som tillval.

– Det är också en av våra patenterade lösningar, en fjäderbelastad jordklämma.

Standardlösningen på markna­den är annars att komplettera proben med en krokodilklämma.

– Vi tycker inte det är något fantastiskt, däremot passar det bra när man gör typprovstester för väldigt höga spänningar, då får du skydd över klämman och så är det en del av kravbilden.

Sensepeek använder istället ett litet clip som monteras på samma ställe på proben där man normalt sätter krokodilklämman. I andra änden av sladden, som finns i olika längder, kan sitta en liten Dupontkontakt som passar på 2,54 mm stift. Det finns också en variant med en liten ­minimal klämma utformad som en krok för fästa på ett stift eller i ett hål.

– Något som är unikt oavsett modell, är vi är nästan det enda bolaget i världen som visar frekvensgången för våra probar. Vi har mätt upp alla som finns i världen, de är inte så raka i sin frekvensgång som man kan önska.

Data kan man hitta i användarmanualerna. Det gäller även för de högfrekventa proberna.

Lagom till jättemässan Electronica i München i november blir det premiär för en högfrekvensprob med ett stift för signalen och två jordstift på vardera sidan. Det passar perfekt för mönsterkort med stripline för rf-signalerna men gör det också möjligt att placera proben på en UFL-kontakt där exempelvis antennen ska anslutas.

– Vill man ha en bra signal måste man garantera bra jord. Över 1,5 till 2 GHz så har man mycket vunnet på att använda två jordar. Det minskar induktansen och därmed ringningarna.


Proben kommer i tre modeller upp till 1,5 GHz, 3 GHz och 6 GHz

Precis som alla andra nålar är även de som används i den kommande rf-proben egendesignade.

– Vi köper inga delar från någon annan utan ritar varje del själva och beräknar och låter tillverka. Det ger väldigt mycket jobb initialt men när vi går upp i volym kan vi hålla bättre priser än andra.

I konceptet ingår också en ­bottenplatta i rostfritt stål som är magnetiskt trots att materialet normalt sett inte är det.

– Det var mycket jobb från ­mekaniksidan för att få till det.

För att hålla fast kortet finns magnetiska klämhållare av anodiserad aluminium och därmed inte ledare.

Vidare finns det gula plastbrickor som man kan sätta på vilket eliminerar risken att hållarna lämnar märken på kretskortet oavsett hur känsligt det är.

Plattan kan användas på tre sätt. Ena sidan är blank och fungerar därmed som en spegel vilket gör att man kan se komponenterna som sitter på undersidan av kortet. Den andra sidan är matt vilket är trevligt om man vill slippa reflexer från belysningen.

Sen går det att sätta på en isolerskiva av svart plast vilket gör att det inte blir någon kortslutning om man råkar tappa ett spänningssatt kort.

Den största modellen är i A3-format men det går att sätta ihop två mindre för att klara större kort för exempelvis basstationer eller invertrar till elbilar.

Höjden på hållarna är av­passade så att korten hamnar på en stan­dard­höjd där fokus för de mikroskop som används i elektronikindustrin ligger.

Det är också samma höjd som anses ge bästa ergonomin för de som ska arbeta med kortet. Vissa kunder köper därför bara plattan och hållarna som hjälpmedel för att löda eller bearbeta kort.

– När kortet sitter uppspänt kan man snurra plattan och själv vara pick-and-placemaskin.

Den som saknar mikroskop kan köpa Sensepeeks förstoringsglas som precis som övriga komponenter har magnetfot.

– Det är inget billigt, det har fått mycket mekanikkärlek och har ett fokus som är exakt den höjden hållarna håller krets­kortet.

Tilläggas kan att man enkelt kan vika bort det om man vill titta direkt på kortet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)