När 5G Ride sjösattes för fyra år sedan fokuserade det mycket på integritet, fjärrstyrning, sensorsystem och 5G-prestanda. När projektektet nu närmar sig sitt mål, har fokus skiftat mot acceptansen från användarna, och API:er som garanterar prioritet i mobilnätet när fordonet behöver det för att kommunicera med ledningscentralen.
Lanseringen hösten 2020 av forskningsprojektet 5G Ride skedde på kungliga Djurgården där prins Daniel fick klippa bandet och sedan provåka den självkörande minibussen som byggts om av T-Engineering, ett dotterbolag till kinesiska Dongfeng.
Systemet för självkörning kom från det lilla finska uppstartsföretaget Sense 4 och hade den sedvanliga sensoruppsättningen med radar, lidar, kameror, GPS och gyro för att skapa en karta runt fordonet.
Även om minibussen kunde klara sig på egen hand fanns det en reservförare bakom ratten som var redo att gripa in om något gick snett. Tillståndet för tvåveckorsexperimentet krävde det.
5G Ride är ett samarbete mellan Kista Science City, Ericsson, Telia, Keolis och Intel med finansiering av Vinnova och Drive Sweden
Under åren har nya samarbetspartners tillkommit och några lämnat. Det handlar om Scania, KTH, Region Stockholm, Viscando, Vy och Applied Autonomy.
Fordonet har också bytts ut till en serieproducerad buss från franska Easymile.
Redan från start var bussen uppkopplad via mobilnätet till en fiktiv ledningscentral. Mobilnäten är dock byggda för att i första hand skicka data till användarna, de har inte lika stor kapacitet för uppladdning. För att ändå kunna garantera kvaliteten i videoströmmen från bussen har Ericsson bidragit med ett API, ett gränssnitt till mobilnätet, som gör det möjligt att prioritera trafiken istället för att reservera kapacitet som för det mesta är outnyttjad.
– Man kan se API:er som att på ett lättimplementerbart sätt kommunicera med nätet och få de tjänsterna man vill ha, säger Yngve Selén på Ericsson.
Redan dagens LTE-nät har enkla API:er som kan prioritera trafiken.
– Man ökar en vikt i scheduleraren som säger att den här trafiken är viktig. Men med 5G blir det mycket mer granulärt.
API:er kommer att bli en möjlighet för operatörerna att sälja egenskaper som prioritet, förutbestämd latens, säkerhet, positionering och andra tjänster i 5G-näten när de uppgraderats till Stand Alone, 5GSA.
Under den avslutande demonstrationen den 26 september i Kista fick ett gäng studenter visa hur prioritering fungerar i praktiken. Deras mobiler tog så mycket kapacitet från nätet att videoströmmen från bussen började flimra och frös av och till. Personen i ledningscentralen begärde då prioritet för sin uppkoppling och videoströmmen kom tillbaka med full kvalitet.
Men 5G Ride handlar inte om teknik. I en undersökning som gjorts av operatören Vy inom ramen för projektet slås det fast att det redan nu finns en acceptans för förarlösa fordon på dagtid, i stadsmiljöer. De som svarat jämför med att åka tunnelbana som visserligen inte är förarlöst men där vagnarna är obemannade.
Just avsaknaden av chaufför som kan larma eller gripa in om något händer var en springande punkt i svaren. Ett av önskemålen var att det skulle finnas väktare på vissa stopp för att det skulle kännas tryggt att åka.
Möjligheten att larma har projektet löst med knapp som ger direktkoppling till en driftcentral. I projektet stod norska Applied Atonomy för lösningen medan buss- och tågoperatören Vy bidrog med personal som bemannade den fiktiva ledningscentralen.
En 360-graderskamera i taket på bussen visar vad som händer i passagerarutrymmet, och en operatör i driftcentralen kan prata med den eller de som finns i bussen ochj larma blåljuspersonal om så behövs.
Bussen har tillräcklig beräkningskraft för att själv analysera videoströmmen och upptäcka om någon ramlat eller beter sig avvikande, för att sedan larma ledningscentralen. Intel står både för servrarna i bussen och de algoritmer som upptäcker avvikande händelser, till exempel att en passagerare ramlat.
Även om bussen har en rad sensorer för att kartlägga omgivningen, klarar den inte att se runt hörn, en förmåga som skulle kunna göra det möjligt att planera körningen bättre för att slippa inbromsningar i korsningar med skymd sikt.
I projektet testades en stereokameralösning från Göteborgsföretaget Viscando som kan klassificera objekt som bilar, cyklister och fotgängare.
För att vara användbart för den självkörande bussen behövs pålitlig kommunikation med låg fördröjning, och sensordata från omgivningen måste dessutom fusioneras med fordonet egna data på ett säkert sätt.
5G Ride har testat tekniken hos Scania i Södertälje med hjälp av Telias 5G-nät. Kommunikationen mellan Viscandos system och lastbilen gick via molnet vilket adderade viss latens, men inte mer än acceptabelt. Dessutom ökade säkerheten.