JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt frekvensband öppnar för privata 5G-nät i Europa

Den 8 november klubbade den europeiska organisationen CEPT en ny plan för frekvenstilldelning till privata och lokala 5G-nät. Den nya marknaden kommer att bli värd många hundra miljarder kronor.

Företag runt om i Europa kommer att få tillgång till ett helt nytt frekvensband där de kan söka tillstånd för att bygga egna lokala 5G-nät. Uteffekten för basstationerna är begränsad så räckvidden blir någon kilometer. Enskilda företag kan få tillstånd som omfattar upp till flera hundra megahertz bandbredd vilket skulle kunna innebära att tusentals lokala användare kan få kapacitet på flera hundra Mbit/s.

Elektroniktidningen har pratat med Joakim Quensel på statliga regleringsmyndigheten PTS. Han är ordförande i den arbetsgrupp i CEPT som tagit fram förslaget för den nya regleringen.

I CEPT ingår 46 länder i Europa och det är CEPT som ansvarar för beslut om frekvens­användning för dessa länder. Arbetsgruppen har utarbetat förslaget om hur frekvensbandet 3,8 till 4,2 GHz ska användas för privata och lokala 5G-nät.

– Inom CEPT är det ECC (Electronic Communications Committe) som är högsta besluts­organ när det gäller frekvensanvändning. ECC godkände vår rapport om frekvenstilldelningen för bandet 3,8 till 4,2 GHz den 8 november. Därmed finns ett beslut om hur lokala privata 5G-nät ska införas i detta frekvensband i Europa, säger Joakim Quensel.

CEPT har utarbetat frekvens­planen efter initiativ från EU-kommissionen. När den väl fått beslutet från ECC planerar EU-­kommissionen fatta beslut för att påskynda nationella beslut i alla EU-länder. Beslut om frekvens­användning fattas sedan av varje EU-land.

– Jag väntar att EU-kommis­sionen våren 2025 fattar beslut som sannolikt innebär att alla EU:s medlemsländer blir skyldiga att införa nationell reglering enligt CEPT:s beslut. Därmed kan intresserade företag i hela EU få tillstånd att bygga ut lokala 5G-nät i stor skala från och med andra halvåret 2025. På grund av de olika nationella förutsättningarna vad gäller befintlig användning i bandet så förväntas EU-beslutet ha en grad av nationell flexibilitet vad gäller tidsplanen för införande samt mängden spektrum som görs tillgänglig, säger Joakim Quensel.

– För Sverige väntar jag att PTS går ut med en enkät riktad till svenska användare någon gång efter det att EU-kommissionen fattat sitt beslut våren 2025. PTS går ut med information för att få en bättre bild av efterfrågan och behov för svenska företag att skaffa sig egna tillstånd och bygga ut egna lokala 5G-nät, säger Quensel.

Idag kan företag och organisationer i Sverige få tillstånd för lokala privata nät i bandet 3,72 till 3,80 GHz, maximalt 80 MHz. Quensel tror att PTS i ett första steg sannolikt ger tillstånd för ytterligare 100 MHz ur bandet 3,8 till 4,2 GHz. I senare steg kan ytterligare 100 MHz tilldelas privatnät. I Sverige är militären den stora användaren i bandet 3,8 till 4,2 GHz och försvaret kommer sannolikt att få behålla 200 MHz.

Frekvensbandet 3,8 till 4,2 GHz används även i många länder för FSS (Fixed Satellite Service). Det innebär att frekvenserna används av TV-bolag för överföring av signaler mellan satelliter och fasta jordstationer.

– Vår rapport visar hur frek­vensbandet 3,8 till 4,2 GHz kan delas mellan lokala 5G-nät och satellitanvändning, och även radiolänk som vissa länder har i delar av bandet, säger Joakim Quensel.

– Vi lämnar en rapport om harmoniserade tekniska förutsättningar för 5G-användning i bandet. Sedan kan ETSI definiera standard för basstationer och terminaler för lokala 5G-nät som använder detta band i CEPT-länderna, säger Quensel.

Han pekar på två problem som har hanterats av arbetsgruppen. Civilflyget använder radarhöjdmätare som nyttjar frekvenser i angränsande band. Samexistensen med publika 5G-nät i närliggande frekvensband är en annan viktig fråga. Specifika tekniska krav för Europamarknaden för att underlätta samexistensen med dessa användningsområden har diskuterats.

CEPT har dock beslutat om tekniska krav som är väldigt lika vad som redan gäller i Asien. Det innebär att samma modeller av basstationer kan användas både Europa och Asien. Leverantörer som Ericsson och Nokia har förordat en sådan lösning.

De privata radionäten baseras på TDD-multiplexering (Time Division Duplexing), samma teknik som 5G-standarden.

Hur snabbt de nya ­privatnäten får spridning i Sverige vet vi ännu inte. Kommer privata före­tag att ligga före offentliga sektorn vid utbyggnaden? Det vi vet är att Västra Götalandsregionen (VGR) nyligen beslutat investera 330 miljoner kronor i utbyggnad av ett privat 5G-nät som beräknas bli klart 2028. Regionen har 60 000 anställda som ska nyttja privatnätet. VGR uppger att andra regioner och storstäder som Stockholm och Göteborg är intresserade och förväntas starta utbyggnad själva. En intressant fråga är om tunga privata företag ligger jämsides, före eller efter VGR.

Elektroniktidningen har ­frågat några branschexperter

– Jag bedömer att industrin håller ett högre tempo än offent­liga sektorn vid införande av privata 5G-nät. Det är sannolikt att vi får en snöbollseffekt vid införande av privatnät i ­industrin. Jag bedömer att vi får en stor utbyggnad av privatnät före 2030, säger Sebastian Elmgren, talesperson på Ericsson.

– Vi kommer också att få se stora företag som inför privatnät vid sina anläggningar i många länder, till exempel i 20 länder, säger Elmgren.

Fiskarheden

är ett av Sveriges tio största sågverk som har två års erfarenhet av 5G-baserat privatnät för sin lokala kommunikation på sågverket i Transtrand, Dalarna.
Företaget har kombinerat sitt fasta bredbandsnät med ett eget privat 5G-nät. Det ger kommunikation i realtid till alla truckar för att styra transporterna på sågverket. Detta var ett viktigt motiv för 5G-nätet. Nu diskuterar företaget utökad täckning och att tillföra fler funktioner.
– Vi vill bygga ut täckning för 5G-nätet även inomhus men en basstation för inomhustäckning kostar cirka 100 000 kronor och det är för dyrt. Vi är beredda att betala 15 000 till 20 000 kronor, säger Jugås Sven-Erik Andersson, som är CIO (IT-chef) på Fiskarheden Trävaru.
Företaget har idag 5G-kommu­nikation till ­vattenspridare, vatten­pumpar och lokalkontor för truckförare. Men de vill ha ­5G-kommunikation även till mellan 50 och 100 persondatorer.
– Vi bedömer att basstationer för inomhustäckning och 5G-modem för PC ligger 12 till 18 månader bort, säger Sven-Erik Andersson.

 

De första privatnäten har tagits i drift hos stora privata företag de senaste åren.

– Jag bedömer det tar mer än fem år innan Sverige har många hundra privata 5G-nät, säger Tommy Ljunggren, i Ljunggren Consulting Team.

– Jag kan tänka mig att Sverige har 100 privata 5G-nät i drift om tre år, säger Joakim Eriksson, enhetschef, uppkopplad intelli­gens på statliga forskningsinstitutet Rise.

Telekomjätten ­Ericsson publicerade i april 2023 ett vitpapper med namnet ”5G spectrum for local industrial networks”. I detta redovisas fyra modeller för ­privata 5G-nät. Företaget använder begreppet Non-Public Network (NPN) för att definiera privata 5G-nät. ­Ericsson har publika nät­operatörer som sina viktigaste kunder. Se illustrationen ovan hämtad ur Ericssons rapport.

I tre av Ericssons modeller kan en publik 5G-operatör erbjuda privata företag ett NPN (privat 5G-nät) som innebär att NPN använder utrustning och funktioner i det befintliga publika 5G-nätet.

I det fjärde fallet har det privata företaget valt ”Standalone NPN”.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Standalone NPN innebär att det privata 5G-nätet är helt fristående från de publika operatörernas 5G-nät. Den spännande frågan är naturligtvis hur stor andel av marknaden för privata 5G-nät som går till Standalone NPN och hur stor del av marknaden tar de stora publika operatörerna med sina integrerade lösningar. Detta är en intressant marknadsstrid. Stort genomslag för Standalone NPN öppnar en större marknad för fristående systemintegratörer som Combitech.

Jag vill inte svara på den frågan. Det får tiden utvisa, säger Sebastian Elmgren på Ericsson.

– Jag tror att Standalone NPN tar 50 procent av marknaden, säger Joakim Eriksson på Rise.

– Min bedömning är att Standalone NPN tar 80 procent av marknaden, säger Tommy Ljunggren, i Ljunggren Consulting Team.

Ericsson

I september 2024 presenteradeEricssonkoncernen en samlad strategi för privatnät på USA-marknaden (Ericsson’s Enterprise 5G portfolio).

Den inkluderar både privatnät som erbjuds av nätoperatörer som en tjänst och privatnät där företag och organisationer har egna frekvenser och därmed själva kan välja vilken nätutrustning de vill ha i sitt privata nät.

Ericsson använder begreppet Non-Public Network (NPN) för att definiera privata 5G-nät och redovisar fyra tekniska modeller. I tre av modellerna kan en 5G-operatör erbjuda ett privat 5G-nät som baseras på nätutrustning och funktioner i det befintliga publika 5G-nätet.

Det fjärde fallet kallas ”Stand­alone NPN” och det innebär att det privata 5G-nätet är helt fristående från de publika operatörernas 5G-nät och företag kan själva välja teknik och leverantör.

– I USA erbjuder Ericsson alla alternativ och vi har kunder, partner och egen kapacitet så vi kan erbjuda alla tekniska alternativ på USA-marknaden, säger Sebastian Elmgren på Ericsson.

– I Europa har vi nätoperatörer som säljer privatnät baserade på våra produkter. För Standalone NPN planerar vi utöka antalet återförsäljare som säljer vår produkt och kan svara för support och drift. Vi har börjat sälja denna lösning i Europa, säger Sebastian Elmgren.

I Sverige har Ericsson för närvarande fem återförsäljare av privatnätprodukter. Det är nät­operatörerna Telia, Telenor, Tele2 och Tre samt systemintegratören Combitech.

Företag och organisationer med egna frekvenser vill i många fall få samtrafik med de publika 4G- och 5G-näten. För USA-marknaden har Ericsson en överenskommelse med de stora mobiloperatörerna om en certifiering som säkrar samtrafik med privat nät med egen nätdrift (neutral host solution).

I Sverige finns inget erbjudande idag från de stora 5G-operatörerna som garanterar samtrafik med fristående privatnät, enligt vad Elektroniktidningen känner till.

– Det är inte svårt att lösa detta. Det är en affärsdiskussion. Jag tror att detta sätter sig efter några stora upphandlingar i Sverige, säger Sebastian Elmgren.

Privatnät baserade på 4G och 5G konkurrerar ut Wi-Fi och DAS (Distributed Antenna Systems), enligt Ericssons bedömning. För radionätet erbjuder Ericsson små basstationer utomhus och Radio Dot System för inomhustäckning.

Om Ericsson ska lyckas sälja privatnät modell Standalone NPN behöver de absolut samarbete med systemintegratörer, menar konsulten Tommy Ljunggren.

– Angående Ericssons strategi tror jag absolut de behöver stöd från systemintegratörer. Att bygga/drifta ett privat 5G nät är lätt men att integrera det med företagets IT och OT är den stora utmaningen. Där har Ericsson (och operatörerna) väldigt liten erfarenhet, säger Tommy Ljunggren.

– Jag gillar att Ericssonbörjar bredda sina kanaler utanför telekom­operatörerna. Det möjliggör att få in Ericssonutrustning även i de privata näten snabbare. Jag hoppas det kommer ytterligare aktörer som får sälja Ericssons produkter, säger Joakim Eriksson, enhetschef, uppkopplad intelligens på statliga Rise.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)