JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson bygger in radion i antennen

Ericsson AIREricsson bygger in
radion i antennen

Ericsson har byggt samman antenn och radioenhet till en helt ny typ av radioenhet kallad AIR, Antenna Integrated Radio. Över 40 procents energibesparing och 30 procents snabbare installation är två fördelar med konceptet. Nykomlingen får stor betydelse i Ericssons kommande heterogena nät, och påverkar starkt sättet företaget bygger sin elektronik.
Att få ner kostnaderna för utbyggnaden av mobilt bredband ligger förstås högt på dagordningen hos Ericssons kunder – det gäller såväl anskaffningskostnader som installations- och driftskostnader. AIR, Antenna Integrated Radio, är tänkt att svara upp mot alla dessa behov.

Driftskostnaderna gynnas av att strömförbrukningen, enligt Ericssons fälttester, minskar med 42 procent jämfört med tidigare lösningar. Främsta skälen är att förlusterna i matningen minimeras när radio och antenn sitter precis intill varandra, och att ingen aktiv kylning behövs.

Att installationstiden minskas med 30 procent och kan göras av snabbt utbildad personal eftersom anslutningarna och de ingående delarna är färre minskar förstås också kostnaderna.

Den viktigaste besparingen torde dock vara den nya nätarkitektur som AIR ger möjlighet till, kallad heterogena nät, eller Hetnet på Ericssonspråk. Med Hetnet kan en makrobasstation samsas med ett stort antal picobasstationer på samma område, vilket gör att operatören bättre kan utnyttja sin dyrbaraste tillgång – radiospektrumet. Småbasstationerna känner automatiskt av sina grannar, och konfigurerar sig själva för att klara roaming då användaren rör sig mellan cellerna. Exakt hur stor förbättring det blir beror på en rad faktorer, men 10–100 gånger högre kapacitet utan mer spektrum är klart rimligt enligt Ericsson.

Utvecklingen av AIR kan ses som ett naturligt steg. De ursprungliga basstationerna med sina antenner håller på att ersättas av så kallad ”main-remote” där flera radiodelar, med varsina antenner, kopplas till en basbandsdel. Att då bygga in radiodelen, och effektförstärkaren, i antennen har sin logik.

Tanken är att AIR ska bli Ericssons främsta produkt för utbyggnad av mobilt bredband, både 3G och LTE, främst för storstadsbruk. Designen är gjord för att passa in, faktum är att AIR till det yttre i princip ser ut som en vanlig antenn, bara någon halvdecimeter tjockare.

Ericsson kommer att visa upp och demonstrera AIR på mässan Mobile World Congress i nästa vecka. Försäljningen väntas starta till hösten.

– Vad som skiljer oss från konkurrenterna är att vi har detta framme nu, redo för kommersiell installation, kommenterar Jan Häglund på Ericsson.

Bakom AIR ligger en längre tids arbete tillsammans med tyska Kathrein, en av världens största tillverkare av antenner. Tanken är att AIR-produkterna ska tas fram i en rad olika varianter, där storleken främst hänger på vilket frekvensband som ska användas. Höga frekvenser kräver kortare antenner, vilket gör att AIR-modulen kan göras mindre. För exempelvis 1800-bandet blir modulen en knapp meter hög, medan den kan göras drygt halvmeterhög för 2,5 GHz-bandet. Elektroniken i radiodelen ska anpassas till varje antenntyp.

För riktigt små celler ska konceptet i framtiden också krympas till något som inte ska bli större än en mjölkkartong. Ytterligare en framtidsplan är att även bygga in basbandsdelen i AIR.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)