Bloggare Bengts
bautastora ADC-studie
För knappt två år sedan startade svenska ADMS Design i Delsbo en blogg om AD- och DA-omvandling. Nu bjuder bloggaren Bengt Jonsson på världens i särklass största studie kring trender inom dataomvandling. – Det är den i särklass största studien som gjorts inom detta område, säger Bengt Jonsson, ägare av ADMS Design, som själv gjort analysen.
Här analyseras trender inom CMOS-teknik, spänningsmatning, termiskt brus, jitter, relativt brusgolv, distorsion, avvägning mellan upplösning och hastighet samt godhetstal för energiförbrukning versus prestanda (dvs figure-of-merit).
– Det är högintressant information för alla som bygger system och använder AD-omvandlare, exempelvis Ericsson eller Huawei. AD-omvandlare är ofta en flaskhals när man vill öka kapaciteten i exempelvis mikrovågslänkar och andra länkar, då är det viktigt att förstå tekniktrender, säger Bengt Jonsson.
En intressant slutsats som man kan dra ur analysen är att alla former av brusegenskaper tycks ha gått i mättnad under de senaste åren. Likaså tycks jitterprestanda inte påverkas nämnvärt när processtekniken krymper under 0,35 µm.
Analyserna bygger inte på resultat från kommersiella kretsar, utan enbart på forskningsresultat. Det rör sig om uppåt 1 500 chip som alla är uppmätta i labbet. Inga simulerade mätningsresultat finns alltså med.
– Men när det gäller parametrar som brus, linjäritet och gitter så är det ingen större skillnad mellan kommersiella kretsar och labbchips. De kommersiella är till och med bättre ibland. När det gäller energieffektivitet är de kommersiella kretsarna däremot betydligt sämre.
Tills nu refererar så gott som alla i branschen till Waldens analys, som gjordes 1999.
– Walden öppnade för denna typ av analys en gång i tiden. Han var först, men hans mest kända analys är baserad på 150 vetenskapliga artiklar och numera ganska gammal, säger Bengt Jonsson.
Bengt Jonsson påpekar dessutom att hans analys resulterat i en oerhörd mängd data som inte finns att få via bloggen.
– För den som är intresserad går det att beställa skräddarsydda analyser utifrån data som jag har om exempelvis processteknik, arkitekturer, subarkitekturer eller matningsspänning.