61 miljoner kronor till
58 projekt
Foundryverksamhet för kiselkarbidkretsar, en ny typ av vita lysdioder och en röntgenteknik som ger skarpare bilder. Det är några av de projekt som finansieras i den senaste omgången av Vinnovaprogrammet Forska & Väx. Totalt får 58 svenska småföretag bidrag i miljonklassen för att utveckla nya produkter. Bland företagen som nu får stöd finns kiselkarbidfoundryt Ascatron, som får 1,9 miljoner kronor för att utveckla dioder i kiselkarbid som har stabil drift upp till 250°C. Det var i september i fjol som forskningsinstitutet Acreo knoppade av en del av sin kiselkarbidverksamhet i företaget Ascatron (se länk).
Även Excillum, som utvecklar röntgenteknik som ger skarpare bilder, bättre kontrast och kortare exponeringstider (se länk), får en relativt stor summa. Bidraget på 1,2 miljoner kronor ska användas till att utveckla röntgenrör med extremt hög spänning med sikte på industriella tillämpningar.
Ett annat företag som får Vinnovabidrag är Uppsalabaserade Ecospark som arbetar med att ta fram billiga varmvita lysdioder utan det extra fosforskikt som dagens lysdioder kräver (länk). Företaget får 500 000 kronor för att utveckla sin tillverkningsmetod.
Andra spännande företag som på Vinnovas bidragslista är Corpower, som utvecklat en vågenergikonverterare som är mindre än alternativen men samtidig påstås kunna hantera fem gånger högre effekttäthet till en tredjedel av kostnaden, Recco, som utvecklar en helikopterburen radar som söker efter nödställda, och Windvector, som utvecklar ett laserradarsystem för att mäta vindflöde på vindkraftverk.
Recco får 3,6 miljoner kronor för sin helikopterburna radar, medan Corpower och Windvector får 500 000 kronor vardera för att verifiera nya tekniker.
Här kan du läsa om alla 58 projekt som Vinnova satsar pengar i denna omgång (länk).