Supersnabbt med luftfylld fiber
En luftfylld, ihålig optofiber kan transportera data mycket snabbare än dagens optofiber. Det hävdar en grupp brittiska forskare som fått sina rön publicerade i tidningen Nature.Nu har de hittat en framkomlig väg och fått sina resultat publicerade i Nature.
Forskarna hävdar att de har skapat en luftfylld, ihålig fiber som transporterar data i 99,7 procent av den teoretiska ljushastigheten i vacuum. Dagens optiska fiber klarar bara 70 procent av ljushastigheten. Skillnaden kortar ner fördröjningen med 1,54 mikrosekunder per kilometer.*
I ett experiment transporterade forskarna 37 stycken 40 Gbit/s-kanaler. Enligt sammanfattningen i Nature är detta första gången någon lyckats demonstrera fiberbaserad våglängdsmultiplexering så nära ljusets hastighet.
En fiber av detta slag skulle vara drömmen i miljöer som kräver höga överföringshastigheter, till exempel nästa generations exaflop-snabba superdatorer och cloud computing i stora serverhallar.
För algoritmhandel är snabb kommunikation mellan börser i olika städer ovärderlig – trådlösa länkar är snabbare och är idag nödvändiga för den som vill göra de riktigt snabba klippen.
Ett problem som alla forskare haft med ihåliga fiberkablar är att signalen tappar fart och att den kraftigt försämras när kabeln böjs och ljuset ska färdas runt hörn.
Men Southhampton-forskarna hävdar att de kommit ned till så låg signalförlust som 3,5 decibel per kilometer.
Länk till Nature.
FOTNOT:
(*) Ofta används ”hastighet” och "snabbhet" som synonym för datatakt. Men dessa forskningsresultat handlar om den storhet som mäts i meter per sekund och inte om den som mäts i bitar per sekund.