JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett steg närmare organsik avbildning

Ett steg närmare organisk avbildning

De två europeiska forskningsinstituten Imec och Holst har tillsammans med Philips Research utvecklat en ny typ av digital avbildning – en sorts röntgenplåt i organiskt material som kan göras extremt tunn, bara 10 till 50 nm tjock. Materialet kan jämförs med scintillatorer men är mer robust och väger mindre, hävdar forskarna.
Det forskarna presenterat är en matris av fotodetektorer tillverkad på ett flexibelt substrat – allt organiskt. Detektorerna är känsliga i våglängdsområdet mellan 500 och 600 nm och kan enligt forskarna jämföras med scintillatorer som används i dagens röntgentillämpningar.

Det nyutvecklade detektormaterialet har extremt hög absorptionskoefficient. Själva avbildningsenheten tillverkas genom att ljuskänsliga organiska molekyler förångas varvid de bildar ett mycket tunt ljuskänsligt lager – enbart 10 till 50 nm – ovanpå en organisk utläsningskrets. Bakplanet, som läser ut data, är tillverkad på en folielaminerad 6-tums-wafer.

Forskningsresultatet har presenterats på sensorkonferensen IISW 2013 (International Image Sensor Workshop) som just nu går av stapeln i amerikanska Snowbird i Utah.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)