Maxim vill säkra allt uppkopplat
Hög integration och säker kommunikation är två områden som Maxim Integrated enligt sig självt behärskar och ständigt förbättrar. Framåt vill företaget säkra uppkopplade industrisystem med smarta krypteringskretsar. Och nu fylls portföljen på med ytterligare enheter.I stort handlar det om tre olika kategorier av betalterminaler. Den äldsta med magnetisk avläsning, den mest avancerade som läser betalkort med chip samt den trendigaste – en dongel för magnetisk avläsning som gör att man kan betala med en smartmobil.
De olika varianterna kräver olika kretslösningar. Kretsarna i mobilvarianten måste exempelvis vara extremt strömsnåla, medan en Linuxbaserad chipläsare kan behöva bra displaystöd.
– Vi har kretsar från den billigaste molnbaserade lösningen, som skickar informationen till molnet där själva transaktionen sker, till den dyraste med avancerad säkerhet där transaktionen sköts lokalt. Här gör vi all kryptering i hårdvara. Det blir både säkrare och energieffektivare, säger Chris Neil.
Kravet på högre integration är en tydlig trend inom detta område och hittills har Maxim knutit till sig i princip allt nödvändigt halvledarinnehåll för att skapa kompakta lösningar. Det som saknas i företagets produktportfölj är Bluetooth-moduler, Apple MFI-autentisering (”Made For iPod”), LDO:er för batteriet samt batteribackup.
– Men vi fortsätter att absorbera de teknikområden som vi inte har. På sikt kommer en lösning att bestå av två, max tre kretsar, där en hanterar säkerheten och en strömförsörjningen, påpekar Chris Neil.
Säkra betalningar har kommit att bli en paradgren för Maxim. Mot bakgrund av det är det inte svårt att förstå att företaget också siktat i sig på att säkra industrisystem och medicinsk utrustning som numera ofta kopplas samman i större system.
– Industrisegmentet är starkt växande för analogföretag som oss. Varje år kostar underhållet av fabriker världen över mer än 800 miljarder dollar, cirka 10 procent är onödiga investeringar. Med smarta lösningar kan man slippa ifrån de onödiga kostnaderna.
En trend är att man inom industrin börjat gå från central till distribuerad styrning. Det innebär exempelvis att istället för att, som tidigare, styra ett stort antal robotar från ett nav, styr man dem individuellt.
– Genom att lägga ut styrningen hos varje enhet får man mer funktionalitet i noderna och snabbare system, men också möjlighet till underhåll på lokal nivå, säger Chris Neil.
Inom detta område har Maxim en omfattande produktportfölj, som nu fylls på med två kretsar. Dels DS28C22, en krets för säker autentisering tänkt att skydda periferienheter som sensorer och dels MAX17503, en nedkonverterande DC/DC-omvandlare.
– Vår nya omvandlare passar väl i industrin med sitt breda inspänningsområde och 50 procent lägre förluster än något annat jämförbart alternativ på marknaden, hävdar Chris Neil.
MAX17503 kan hantera spänningar från 4,5 till 60 V och levererar upp till 2,5 A på utgången. Omvandlaren har två integrerade MOSFET-transistorer, täcker switchfrekvenser från 200 kHz till 2,2 MHz och kommer kapslad i en TQFN som upptar 4 x 4 mm och har 20 anslutningar. Ingen extern Schottkydiod krävs.
– Den hårda integrationsgraden gör att man minskar utrymmet som krävs till hälften, medan antalet komponenter som behövs minskar med 75 procent.
Den andra nykomlingen, DS28C22, ingår i Maxims Deep Cover-portfölj. Deep Cover är företagets säkerhetsteknik som bland annat omfattar routing på kiselnivå och som tar hänsyn till layout.
DS28C22 använder säker dubbelriktad challenge-response-autentisering baserad på kryptoalgoritmen FIPS180 SHA256. Metoden innebär att värd- och periferienheten autentiserar varandra. På så sätt kan IP i periferienheten skyddas från falska värdenheter som försöker manipulera driften, vilket är en nödvändighet vid distribuerad styrning.
DS28C22 kommer kapslad i en TDFN med åtta anslutningar och kostar 90 cent styck, i volymer om 1000 enheter.