JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fuglesang chef för nytt rymdcenter på KTH

Fuglesang chef för KTH:s nya rymdcenter

Teknik för extrema förhållande, raketexperiment och studier i rymdturism. Så beskrivs det nya rymdcenter som öppnar den 1 mars på KTH i Stockholm.  Astronauten Christer Fuglesang blir centrets föreståndare.
Centret ska bli ett nav för svenskt rymdforskning och rymdteknik och sätta fokus på rymdverksamheten på KTH. KTH blir mer rymd, säger Christer Fuglesang, adjungerad professor i rymdfysik på KTH där han själv tagit sin civilingenjörsexamen.

Christer Fuglesang är den hittills enda svensk som deltagit i rymdfärder med de amerikanska rymdfärjorna. Han har till och med gjort två resor till den internationella rymdstationen ISS för att lämna förnödenheter och utrustning till ISS-besättnngen och göra reparationer utanpå ISS - så kallade rymdpromenader. Bilden nedan är en av de många bilder som finns på Nasas och Esas hemsidor från Fuglesangs rymduppdrag.


Rymdforskning i Sverige drivs idag inom flera vetenskapliga områden. Det nya rymdcentret får uppgiften att knyta samman forskningstrådarna och bidra till att rymdverksamheten drar nytta av tvärvetenskapliga samarbeten, skriver KTH i ett pressmeddelande på onsdagen.

Här är nio exempel på rymdverksamheter som bedrivs på olika universitet och högskolor i Sverige i dag och som kommer att knytas till Christer Fuglesangs nya rymdcenter på KTH.

1.    Elektronikprojekt som ska klara planeten Venus extremt varma klimat. På jorden kan elektroniken till exempel användas vid övervakning av kärnkraftverk, vulkanutforskningar eller för större djup under jordytan.
2.    Forskning inom mätning av magnetiska fältet. Det är studier inom rymdfysik, rymdväder och geofysik (jordens magnetfält).
3.    Forskning kring hälsa och teknik i form av medicin och fysiologi i rymdmiljö samt strålning på rymdstationer.
4.    Forskning relaterat till mörk materia som handlar om att förstå hur universum fungerar.
5.    Forskningsprojektet SPHINX kopplat till gammastålning i rymden.
6.    Forskning baserat på satelliter för jordobservationer som bland annat kopplas till urban utveckling, skogars utveckling, väder och klimat.
7.    Materialforskning för att skapa bättre material.
8.    Raketexperiment där universitetsstudenter från Europa designar och bygger uppfinningar som skickas upp i sondraketer från Esrange utanför Kiruna. Projekten som kallas REXUS/BEXUS drivs av European Space Agency (ESA) och involverar flera KTH-studenter.
9.    Undervisning i ämnen med rymdanknytning. Som exempel kan nämnas rymdturism och bemannad rymdfart.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)