Årets SER-Prize till Mikael Östling
KTH-professorn Mikael Östling, expert på transistorer i kiselkarbid, blir årets vinnare av Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening ingenjörspris, SER-Prize. Hans mångåriga forskning har banat väg för energieffektiva effekttransistorer, en viktig ingrediens i den hållbara samhället värd att uppmärksamma anser SER.Syftet med det SER:s pris – som delas ut på föreningens årsmöte den 8 april – är att lyfta fram den viktiga roll som elektro- och dataingenjörer har i utvecklingen av dagens smarta och hållbara samhälle. I fjol var det Axis som utvecklar nätverkskameror i Lund, som tog hem förstapriset.
Mikael Östling har fått mycket uppmärksamhet på senare tid. I februari tilldelades hans forskarteam bland annat 32 miljoner kronor för att göra transistorerna i germanium, vilket gör det möjligt att sänka spänningsnivån i kretsarna och således minska strömförbrukningen drastiskt (länk).
Genom åren har han även lyckats kommersialisera sin forskning tillsammans med innovatören Bo Hammarlund och Martin Domeij i företaget Transic, som utvecklade krafttransistorer i kiselkarbid och sedan såldes till halvledarföretaget Fairchild (länk).
Nu står Mikael Östling åter i rampljuset. Han får SER-Prize 2014 för sin världsledande forskning, och utveckling av världens första kommersiella högeffekttransistor i kiselkarbid, skriver SER.
Beslutet motiveras bland annat med: ”... den nya effekttransistorteknologi som Mikael Östling nu utvecklat, tar transistorn ytterligare ett steg i utvecklingen, genom att effekttransistorer i kiselkarbid erbjuder en radikal minskning av vår globala energiförbrukning och en möjlighet att få ut avsevärt bättre verkningsgrad ur miljövänliga energikällor som sol- som vindkraft.”
– Mikael Östling är med andra ord en mycket bra och inspirerande rollmodell för svenska Elektro-, Data-, IT-ingenjörer, säger Sten Jacobson, prisansvarig i SER:s styrelse och juryns ordförande.