Danica ska få robotar att tänka
Robotar som kan göra lika komplicerade uppgifter som oss människor. Det är vad Danica Kragic Jensfelt, professor inom datorseende och robotik, och hennes kollegor på KTH vill skapa. Ett forskningsanslag på 18,5 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ska ta dem närmare målet.– Vi vill alltså att robotar ska lära sig som människor gör det, genom erfarenhet. Det vill säga, vi människor lär oss av våra egna misstag och framsteg och genom att studera andra människor. För att kunna göra det har vi våra fem sinnen, och de använder vi oss av utan att tänka. Vi är också bra på att sortera bort information som vi inte behöver, och vi glömmer ibland bort den kunskap vi frekvent inte använder oss av, berättar Danica Kragic Jensfelt.
För att nå dit måste forskarna få robotarna att använda den information som hämtas in från exempelvis kameror, taktila sensorer samt kraft- och momentsensorer på annat sätt än idag. Det handlar om att organisera data på ett nytt sätt - hitta likheter mellan data och göra problem mindre komplexa.
– Vi människor förstår ju mycket via vilken kontext saker och och ting befinner sig i. Robotar kan å sin sida mäta färg och form, men har svårare för just kontext. Objekt kan se väldigt lika ut, men ha olika funktioner. De kan ha samma funktion, men se mycket olika ut. Så det är en utmaning.
Det aktuella forskningsprojekt kräver utveckling och integration av metoder inom flera olika discipliner, såsom robotik, matematik, reglerteknik, datorseende och maskininlärning.
I projektet kommer Danica Kragic Jensfelts att arbeta tillsammans med bland andra KTH-kollegan Dimos Dimarogonas och Aaron Bobick, som är gästprofessor från Georgia Institute of Technology.
Forskningsanslaget är på exakt 18 558 000 kronor, fördelat över fem år. Det ska involvera tre doktorander, tre postdoktorer och/eller juniora forskare samt tre professorer.
Målet för forskargruppen är att under projekttiden bygga upp en omfattande kunskapsdatabas inom detta område; ett gebit som även väckt intresse på andra håll i världen. När projektet avslutas om fem år vill de finnas med i världstoppen.
– På till exempel Stanford och Berkeley finns det tankar om att gå i samma riktning. Så jag hoppas att KTH:s robotlab är ett av de fem främsta inom den här typen av robotforskning, och känt för att gått i denna forskningsriktning, säger Danica Kragic Jensfelt.