Kontaktfri pekteknik var god hygien redan innan corona. Nu svämmar inkorgen över hos svenska Neonode.
Asukanet använder sedan 3,5 år Neonodes moduler för att skapa touch i luften i exakt samma plan som det virtuella gränssnittet befinner sig. |
Alla dessa strömbrytare, knappsatser och pekskärmar som vi petar på hela tiden – sprider de coronaviruset mellan oss?
Kanske. Det är bland annat därför Folkhälsomyndigheten rekommenderar regelbunden handtvätt.
Men hos många föds just nu samma idé: att använda kontaktlös geststyrning för att minska smittspridning. Eller om inte annat för att ta bort oro och obehag från användare.
Svenska Neonodes har en kontaktlös pekteknik med snart tjugo år på nacken. Nu svämmar inkorgen över.
– Vi har aldrig upplevt en sådan enorm anstormning av intresse, berättar Bengt Edlund.
Han är produktchef för användargränssnittsprodukter på Neonode.
– Det är en perfekt storm just nu, som tyvärr drivs av tråkiga orsaker – coronan. Inkorgen är full varje morgon av folk som skriker efter information. Halva min tid går åt till att svara på sådana mejl just nu.
Vanliga pekskärmar bygger på att resistans eller kapacitans förändras i fysisk kontakt med ett finger. Neonodes teknik bygger istället på att ljusstrålar reflekteras – en princip liknande fotoceller.
Neonodes kunder har hittat eleganta tilllämpningar genom åren. Men den här gången är det är inte bara den coola effekten som lockar. Tillverkare av allt från hissknappar till skärmmatsedlar för snabbmatsrestauranger, vill flytta upp sina petgränssnitt i luften.
Märks förändringar i försäljningen?
– Nja, coronan har inte varit med oss så länge ännu, även om det kanske känns så. Det som händer nu är att de som levererar kompletta system skeppar demokits och utvärderingskits till kunder som vill testa. De finns inom alla industrier.
Det kanske enklaste sättet att skapa kontaktfri pek är att placera Neonodes modul ovanpå ett existerande gränssnitt.
– Många frågar efter enkla lösningar för att kunna erbjuda sina kunder en uppgradering där man exempelvis lägger ett parallellt touchplan med vår modul två centimeter ovanför displayen.
Det låter verkligen enkelt på Bengt Edlunds beskrivning. I princip är det enda som behövs att 3D-printa en ficka att fästa på ytan under skärmen. Den ska ha lämpliga dimensioner som skapar rätt avstånd. Sedan pluggar du in Neonodes modul i en USB- eller I2C-kontakt och allt fungerar.
Operationen kan ta några dagar. I bästa fall några timmar.
Modulen är i princip samma optiska modul som sitter i Neonodes Airbar som du kan köpa på Mediamarkt och adderar touch till bärbara datorer. Fast som Neonode Touch Sensor Module finns den i fler längder och med option för ljusvinkel och med bättre prestanda.
USB-gränssnittet använder den standard som heter HID. Så du behöver inte utveckla drivrutiner – gränssnittet fungerar direkt.
Möjligen kan du behöva justera några kodrader för att ändra det standardiserade beteendet hos HID, som är att rapportera koordinater för ett klick när fingret lämnar det reaktiva planet snarare än när fingret bryter planet första gången. Det senare tycker Neonode oftast är det mest logiska eftersom det mer liknar ett musklick.
I dagsläget är skillnaden dessutom ännu mer relevant eftersom det ger en direkt återkoppling av att knappen är nedtryckt.
– Så att användaren inte fortsätter in till skärmen och oavsiktligt nuddar det som man faktiskt inte ville nudda.
Så Neonode erbjuder två olika lösningar, en som reagerar på inkommande objekt och en som reagerar på utgående.
Behöver man hjälp av en tekniker från er?
– Nej, nej, nej! Man gör det själv. Det är lätt. När du ringde höll vi just på att sätta ihop en liten bruksanvisning för hur man går tillväga.
Nästa steg i sofistikering kan vara att installera två plan med optiska moduler. Då kan det första planet utlösa visuell återkoppling och det andra utlösa själva klicket.
Det behöver inte finnas någon fysisk yta under det plan som ljusstrålarna definierar, även om den ofta finns där ändå, som en bildskärm eller en platta med ikoner.
Men där kan lika gärna vara tom luft. Den som utnyttjar detta elegantast just nu är japanska Asukanet som skapar hologram i luften genom att projicera upp en display.
– Man ser dem i luften! Den känns löjligt overkligt. Det finns något där men det är en konstig känsla, för man vet att det är en illusion.
Med hjälp av en mängd speglar i laminerade skikt projicerar Aska3D upp ytor som reflekterar ljus i luften. Neonodes moduler adderar därefter ett pekgränssnitt i samma plan.– När man rör bilden och pinchar och zoomar och touchar så interagerar den som en touchskärm på telefon eller dator.
Även om vi har tur och coronan i sinom tid vaccineras bort, så kommer kontaktlös pek att kunna fortsätta att göra nytta. De enda som blir glada om vi slutar tvätta händerna efter corona är de vanliga förkylningsvirusen. Fysisk kontakt är smittvägar för fler sjukdomar.
– Corona är det mest synliga, men även kräksjuka och maginfluensa smittar via kontakt.
Före Iphone med pekskärmNeonodes första produkt var en mobiltelefon som var revolutionerande för sin tid.
Den tog bort de fysiska knapparna och ersatte dem med en pekskärm. Idag ser alla våra telefoner ut på det viset. Men Neonode var tillräckligt tidigt ute för att vara den som var först med olika koncept kring pektekniken. Till exempel var Neonode före Apple med funktionen swipe-to-unlock vilket gav företaget en roll när Apple stämde Samsung för att ha kopierat gränssnittet till Iphone. Telefonen är borta men Neonodes optiska touchteknik lever kvar – elegant, tålig och ibland den enda möjliga touchlösningen. |