JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lagen om elmätare värd både guld och gröna skogar

Ska den globala uppvärmningen stoppas måste elförbrukningen minskas. Och då måste man börja med att mäta den.
I Sverige blir det i praktiken obligatoriskt med automatisk avläsning inom två år, något som kan spara 20 procent av elenergin och samtidigt ge rejäl skjuts åt ett antal svenska teknikföretag.

Det råder febril aktivitet hos installatörer av elmätare i Sverige. Senast den 1 juli 2009 ska nämligen alla elleverantörer läsa av den exakta elförbrukningen hos varje konsument minst en gång i månaden. Och eftersom det blir på tok för dyrt att skicka ut servicetekniker månadsvis måste landets drygt 5 miljoner elmätare bytas ut, till en kostnad av 12–15 miljarder kronor.

l branschen knorrade förstås en del när beslutet togs av riksdagen 2003. Men för leverantörerna av elmätare och lösningar för hur de kommunicerar så var beslutet guld värt. Inte nog med att de svenska elbolagen helt plötsligt tvingades till stora investeringar. När nu andra länder följer efter Sverige har de svenska leverantörerna en gyllene chans att etablera sig internationellt. Norge och Finland har redan infört liknande bestämmelser, och frågan diskuteras även i Tyskland, Holland, Spanien och Italien.

Tritech och Aidon är två företag med stora förhoppningar på denna marknad. Aidon satsar på själva mätarna, medan Tritechs fokus ligger på kommunikationen.

– Vad Ericsson är för telekomvärlden vill vi bli inom elmätardatainsamling, säger Tomas Jonsson, företagets produktchef.

Ett tekniskt möjligt alternativ för mätdatainsamlingen är att förse alla elmätare med ett GPRS-modem och skicka mätdata över mobilnätet. Men Tritech menar att det är för dyrt, och att företagets egenutvecklade så kallade meshnät ger halva kostnaden per mätvärde. I mesnätet finns en masternod och upp till 100 slavar, som skickar data till mastern på flera vägar, ofta via flera noder. Bara masternoden kommunicerar med GPRS.

– Det ger halva kostnaden per mätvärde jämfört med om alla elmätare skulle ha GPRS, säger Tomas Jonsson.

Lösningen används bland annat av elbolaget Fortum, som köpt den av teleoperatören Telenor. Dit har i sin tur Tritech levererat runt 100 000 radioenheter.

Tekniken är gjord för att vara så enkel som möjligt att installera. Montören ska bara behöva koppla in strömmen och slå på mätaren så visar en lysdiod om den fått kontakt med mastern. I undantagsfall behövs en yttre antenn.

Ska det hela vara lönsamt får högst någon procent av mätarna ha problem som kräver besök. Själva mätaren kostar runt 750 kronor, att skicka dit en servicetekniker kostar 500 kronor i timmen.

– Fortum krävde till en början 98 procents täckning. Men av de första 10 000 vi installerade var det bara 9 vi inte kom åt från början, som krävde besök.

Systemet är tänkt för någorlunda tättbebyggda områden där mätarna sitter upp till 400 meter från varandra. För högre avstånd rekommenderar företaget GPRS-modem. Tritech har visserligen mätt upp 1 300 meters räckvidd för sitt system, men det var vid fri sikt mellan antennerna.

Ett alternativ till egenutvecklad radio är den standardiserade radiotekniken Zigbee, som också kan användas i meshnät. Tritech hör till Zigbees trogna anhängare, men föredrar ändå sin egen radio för elmätarna. Skälet är räckvidden.

– Zigbee klarar bara 100 meter i fri sikt, och upp till 30 meter inomhus, säger Mattias Wide på Tritech.
Ytterligare en möjlighet är att strunta i radion helt och hållet, och i stället skicka mätvärdena över elnätet, så kallad PLC, Power Line Communication. Det låter intuitivt som en attraktiv lösning, men enligt Tritech är den dyrare i längden.

Det svåra med PLC är att få signalerna genom elstationerna. Det kräver speciallösningar, som dessutom måste göras om när elstationerna byggs ut. Så PLC kanske blir billigare i inköp, men dyrare att äga, säger Thomas Jonsson.

Fortum är långt ifrån den enda kunden som anammat Tritechs system. En annan storspelare är Eon, som dock testar en rad andra tekniker parallellt. Tritech letar nu efter fler partner och siktar på att etablera sig i många länder i Europa. Bland annat har man deltagit på mässor i Österrike och Tjeckien.

– Det här kan bli en jättegrej för hela bolaget, säger Mattias Wide.

Ett annat bolag med liknande förhoppningar är Aidon, som gör både elmätare och kommunikationssystem. Aidon och Tritech är partner – Tritechs kommunikationslösningar säljs många gånger tillsammans med Aidons mätare. Men Aidon säljer även till kunder som föredrar andra kommunikationssystem, exempelvis Göteborg Energi som nyligen valde en lösning baserad på Zigbee. Den lösningen har Aidon utvecklat själv.

– Zigbee är både energisnål och kostnadseffektiv, motiverar Göteborg Energis projektchef Lars Olsson i tidningen Ny Teknik.
Aidon, som i grunden är ett finskt företag, är övertygad om att den svenska lagstiftningen kommer att följas av liknande i andra länder.

– Reformen att läsa av alla mätare varje månad är en gigantisk satsning, och vi är bara i början det stora förändringsarbetet, säger Nils Rex på Aidon till Ny Teknik.

Hur var det då med de gröna skogarna? Mätningarna i sig ger ju ingen besparing – de drar faktiskt tvärtom mer ström än de tidigare, må vara marginellt. Men Energimyndigheten har gjort en utredning som pekar på att den som får reda på sin elförbrukning utvecklar ett beteende som gör att konsumtionen minskar med 20 procent. Och, som alla inblandade ger uttryck för, man måste ju börja mäta för att få veta hur mycket man sparar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)