JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer multipek än du har fingrar

mxt224Atmels senaste styrkrets för multipekskärmar kan detektera ett ”obegränsat” antal samtidiga beröringar med ett signal-brusförhållande på 80:1 och en uppdateringsfrekvens på 250 Hz samtidigt som den inte drar mer än 5mW.
Kretsen använder kapacitiv teknik, heter MXT224 (mXT224) och fungerar på skärmar upp till 10 tum. I praktiken är antalet beröringsunkter begränsat i mjukvara till tio.

Du kan mycket väl redan ha hört tals om kretsen, eftersom premierade kunder redan haft den ett tag på ritbordet för mobiler, bärbara datorer och annan konsumentelektronik. Och nu har Atmel dragit igång en stor kampanj för Maxtouch, med filmer, reklam och webinarier för sin nya "banbrytande obegränsade" multpekteknik.

Det höga signalbrusförhållandet och den höga uppdateringsfrekvensen – båda mer än dubbelt så höga som närmaste konkurrent, enligt Atmel – betyder att kretsen klarar att läsa av en pekpenna som skriver bokstäver eller signaturer, möjligheter som Atmel säger sig vara först med att tillhandahålla på multipekskärmar.

Den stöder förstås också vanliga multipekfunktioner som zoomning och rotering.

Positionen rapporteras med 12 bitars upplösning. Med hänsyn taget till brus ger detta en praktisk upplösning på ett par, tre tiondels millimeter.

På en 4,3-tumsskärm måste det vara tio millimeter mellan två kontaktpunkter för att de ska räknas som separata. Det motsvarar avståndet mellan två ihopnupna fingertoppar.

Minst lika viktigt, enligt Atmel, är att kretsen är duktig på att känna igen och därefter ignorera falska mönster, som när du håller mobilen mot kinden, eller när du håller mobilen i ett fast grepp, eller greppar runt mobilen och fingerspetsarna sticker fram över kanten.

Utöver en AVR-cpu med 32 register finns i kretsen två stycken dsp-kärnor som förbearbetar de avlästa xy-koordinaterna. Dessutom finns en dma-styrkrets och ett event-hanteringssystem, vilket betyder att cpu:n kan ägna all sin energi åt att efterbearbeta utdata från signalkärnorna.

I standbyläge drar den 1,8 mW.

Maxtouch är den senaste familjen kapacitiva trycksensorer som utvecklats från den teknik Atmel fick med sitt köp i mars 2008 av Quantum Research, ett företag som Elektroniktidningen första gången rapporterade om år 1998, två efter dess grundande.

Quantum hade alltid implemementerat sin teknik i Atmelkretsar, men köpet öppnade nya integreringsmöjligheter

Chris Ard, Atmel
Chris Ard, Atmel
– Maxtouch är det första fullskaliga resultatet av sammanslagningen. Vi har kunnat optimera både hårdvara och firmware, berättar Chris Ard, marknadschef för Atmels pekprodukter.

Quantum bildades 1996 men den dröjde fram till Apples musikspelare Ipod innan pekteknik blev en storsäljare. Ipod har knuffat fram pektekniken två gånger, först för det klassiska glidsnurrdonet år 2002, och nu med multipekteknik.

– Det är Apple som har hjälpt till igen, med Ipod touch, säger Chris Ard.

– De gjorde ett bra jobb med mjukvaran och nu är vill alla ha multipek i sina mobiler.

Chris Ard rapporterar att multipek nu är på väg till billigare prisklasser av mobiler, till mp3-spelare, till skrivare, netbooks, notebooks och gps-navigatorer.

I reklamen nämner Atmel också fickspel och kameror som möjliga användningsområden.

Multipek är ett så nytt område att det fortfarande är en öppen fråga vilka användningar man kan ha praktisk nytta av, och vad som bara är en gimmick. Chris Ard ger två exempel på möjliga nyttiga användningar. Med tre fingrar, istället för dagens två, kan du ange tre punkter på en karta – var du kommer ifrån, vart du ska, och en ort du ska passera. Men tio fingar kan du simulera en pianoklaviatur eller andra musikinstrument.

Och att spel kommer att hitta underhållande tillämpningar är ingen vågad gissning.

MXT224 mäter 5x5 mm och kostar 4,74 dollar styck om du köper en miljon. Den är den första medlemmen i familjen Maxtouch (maXTouch). Senare i år och under 2010 får den syskon.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)