JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya branschföreningen vill fyrdubblas

Nya branschföreningen vill fyrdubblas

– Jag är inte nöjd förrän vi har omkring 1000 medlemmar. Dit når vi inte i år, men på sikt hoppas jag vi kommer dit, säger Maria Månsson, ordförande i nybildade Branschorganisationen Svensk Elektronik.
I förra veckan hölls det första mötet för Branschorganisationen Svensk Elektronik, sammanslagningen mellan IM-föreningen och Elektronikindustriföreningen (länk). Elektroniktidningen fick en pratstund med nyvalda ordföranden Maria Månsson efter mötet.

Vad är det viktigaste med den nya föreningen?

– Att öka konkurrenskraften är förstås det övergripande målet. Ett verktyg för att nå dit är att bli en större och tyngre spelare. Vi har en bra bit kvar till att representera huvuddelen av alla företag inom vår sfär.

– Många produktföretag, exempelvis inom medicinsk teknik, ser inte sig själva som elektronikföretag i första hand, trots att elektronik utgör funktionen i deras produkter. Men det vore otroligt bra att samla så många som möjligt.

Idag är ni 250 medlemmar, hur många vill du att ni ska bli?


– Jag blir inte nöjd förrän vi når 1000 medlemmar. Dit når vi inte i år men på sikt hoppas jag vi kommer dit. Det viktiga är inte exakt antal, utan att vi lyckas samla merparten. Vi ser gärna att avdelningar i större företag blir medlemmar, exempelvis hos Atlas Copco eller Bombardier. Och det finns många små företag med bra produktidéer som vi också gärna ser som medlemmar.

Är rena mjukvarubolag lika välkomna?


– Absolut! Vi är ganska väl representerade inom hårdvarunära mjukvara och det som hör till embedded (inbyggda system), men mer finns att göra även om vi inte kommer att lägga någon tonvikt på finansiella system eller ADB-system.

Hur är det med konsulterna?


– Vi tror att vi kommer att få lättare att attrahera dem nu. Tidigare har de ofta fått välja mellan IM-föreningen och Elektronikindustriföreningen, nu finns ingen sådan motsättning.

Får branschen gehör för sin lobbying?

– Att bevaka det som händer på direktivfronten har blivit en allt viktigare fråga, och är en av de mest prioriterade i vår verksamhet. Det senaste året har gensvaret blivit bättre från myndigheter och organisationer. De kommer på möten och de lyssnar i större utsträckning. De flesta är tacksamma för informationen.

– Men om de verkligen lyssnar är en annan fråga. Vi kan bara informera och hoppas att de gör "rätt" saker ur vår synvinkel. Och vi tror att vi som sammanslagen förening blir en starkare samtalspartner som tas på större allvar.

Är det någon mening med lobbying i Sverige? Fattas inte alla viktiga beslut i Bryssel?


– Vi har inte kraft att bevaka allt som händer i Bryssel. Men vi kan samarbeta här i Sverige, och försöka påverka våra egna politiker. Om vi inte möter våra egna beslutsfattare här på hemmaplan så har vi inte gjort vårt jobb.

Hur ska du hinna med ditt nya uppdrag, tillsammans med ditt vanliga jobb på Prevas?


– Jag tror det är en fördel att jobba med elektronik dagligdags i den här rollen. Visst kommer det att ta rätt många timmar, men den här branschen är faktiskt ovanligt trevlig. Vi har kul tillsammans och man lär sig mycket. Så jag är övertygad om att det kommer att gå bra.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)